ΠΩΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΙΟΥΣ;

Δημοσιεύθηκε την

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΙΟΙ;     

Οι ιοί είναι μικροί μολυσματικοί παράγοντες που έχουν μόνο έναν τύπο νουκλεϊκού οξέος, DNA ή RNA και μπορούν να πολλαπλασιάζονται μόνο στα ζωντανά κύτταρα ζώων, φυτών ή βακτηρίων. Το όνομά τους προέρχεται από τη λατινική λέξη «uirus» που σημαίνει «δηλητήριο ή δηλητήριο». Οι ιοί ταξινομούνται ανάλογα με την περιεκτικότητα σε νουκλεϊνικό οξύ (DNA ή RNA), το μέγεθος τους, το σχήμα του καψιδίου τους και την παρουσία ενός φακέλου λιποπρωτεϊνών.

Οι αδενοϊοί (υπεύθυνοι για λοιμώξεις της ανώτερης αναπνευστικής οδού σε ανθρώπους), ασπαρβίοι (όπως αυτός που προκάλεσε αφρικανική πανώλη των χοίρων), ιοί έρπητα, ιοί θηλωμάτων ή ιοί ευλογιάς ανήκουν στην ομάδα του ιού DNA1. Οι ιοί RNA1 (συμπεριλαμβανομένου του ιού HIV ή AIDS), του ιού της γρίπης (υπεύθυνος για τις επιδημίες και τις πανδημίες της γρίπης, τύπου A: H1N1, H5N1 και H3N2), Κοροναϊός/Coronavirus, Φιλοϊός/Filovirus, Ρεοϊός/Reovirus ή Πικορναϊός/Picornavirus, ανήκουν στην ομάδα των ιών RNA1.

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Ο ΚΟΡΩΝΑΪΟΣ;

Οι κοροναϊοί είναι βιριόνια σχήματος στεφάνης διαμέτρου περίπου 120 nm (2) που μεταδίδονται με αέρα και προκαλούν αναπνευστικές και γαστρεντερικές ασθένειες σε ανθρώπους, πουλερικά και βοοειδή. Υπάρχουν έξι κοροναϊοί, τέσσερις από τους οποίους είναι αβλαβείς, με ήπια συμπτώματα που ομοιάζουν με γρίπη και δύο εξαιρετικά παθογόνα για τον άνθρωπο. Τα τελευταία δύο μολύνουν την άνω και κάτω αναπνευστική οδό και προκαλούν σοβαρές αναπνευστικές ασθένειες, συνοδευόμενες από πυρετό, βήχα και μυϊκό πόνο. Κοροναϊός/Coronavirus SARS-CoV (σοβαρό οξύ αναπνευστικό σύνδρομο) και Κοροναϊός/Coronavirus MERS-CoV (αναπνευστικό σύνδρομο στη Μέση Ανατολή). Ήταν η αιτία των επιδημιών το 2002 και το 2003.

Ο νέος κινεζικός ιός, που αναγνωρίζεται για πρώτη φορά, ανήκει στην οικογένεια των κοροναϊών. Από το ξέσπασμα της επιδημίας στην κινεζική πόλη Wuhan τον Δεκέμβριο του 2019, έχει κάνει 170 θανάτους στην Κίνα και δεν έχει σταματήσει να εξαπλώνεται σε όλο τον κόσμο χωρίς να προκαλέσει θάνατο. Ο Arnaud Fontanet, επικεφαλής της μονάδας επιδημιολογίας για τις αναδυόμενες ασθένειες στο Ινστιτούτο Pasteur στο Παρίσι, εξηγεί στην AFP ότι είναι ο “έβδομος κοροναϊός ικανός να δώσει κλινικές εκδηλώσεις στους ανθρώπους” (3) . Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (WHO) το ονόμασε “Κοροναϊός/Coronavirus 2019-nCoV”, προκαλεί τα ίδια συμπτώματα με τα SARS-CoV και MERS-CoV.

Προς το παρόν, δεν έχουμε ακόμα την απαραίτητη εμπειρία και επαρκή στοιχεία σχετικά με τον Κοροναϊό/Corticavirus-nCoV του 2019 για την καθιέρωση θεραπειών ή εμβολιασμών. Ο μόνος τρόπος για να αποφύγετε να μολυνθείτε είναι να εφαρμόσετε αυστηρά γενικά μέτρα υγιεινής και πρόληψης έναντι οποιασδήποτε μόλυνσης.

Ποιες είναι οι προφυλάξεις κατά των λοιμώξεων;

  • Πλύνετε τα χέρια τακτικά με σαπούνι και νερό, ειδικά μετά από κάθε εμφύσηση.
  • Καλύψτε το στόμα και τη μύτη όταν βήχετε ή φτερνίζετε. ή το κάνετε στον αγκώνα και όχι στα χέρια.
  • Χρησιμοποιήστε ιστούς μίας χρήσης για να αποτρέψετε την εξάπλωση ιών.
  • Αποφύγετε την φυσική επαφή με δυνητικά μολυσμένα άτομα.
  • Παρακολουθήστε τα συμπτώματα μιας εμπύρετης αναπνευστικής λοίμωξης με κόπωση, πυρετό, βήχα και πόνο στο στήθος.
  • Εάν ένα άτομο έχει τα παραπάνω συμπτώματα, συνιστάται να συμβουλευτεί αμέσως έναν γιατρό.
  • Ενισχύστε το ανοσοποιητικό σύστημα προσέχοντας την ποιότητα του φαγητού και τον καλό ύπνο.
  • Μην χρησιμοποιείτε αντιβιοτικά. Τα αντιβιοτικά δεν βοηθούν καθόλου στην αντιμετώπιση των ιών.

ΠΩΣ ΝΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΤΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΑ;

Αρκετές ερευνητικές μελέτες (4-6) δείχνουν ότι τα αιθέρια έλαια έχουν μεγάλη αντι-ιική δύναμη έναντι των ιών RNA και DNA. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την απολύμανση των χεριών, τον καθαρισμό του περιβάλλοντος και την υποστήριξη του ανοσοποιητικού συστήματος:

  • Αντιμετωπίστε τους ιούς με την λύση φυσικής άμυνας/solution defenses naturelles.
  • Απολυμάνετε τα χέρια σας εφαρμόζοντας στις παλάμες σας υδροαλκοολικά διαλύματα ή λίγες σταγόνες αιθέριου ελαίου Ραβιντσάρας, Ευκάλυπτου ακτινωτού, Τεϊόδεντρο ή το Aromaforce Solution Defense naturelle.
  • Βοηθήστε το ανοσοποιητικό σας σύστημα, λαμβάνοντας συμπληρώματα διατροφής, συμπεριλαμβανομένων εκείνων με αιθέρια έλαια όπως Oleocaps 1 και / ή Oleocaps 4.
  • Ενισχύστε το ανοσοποιητικό σύστημα εφαρμόζοντας τοπικά στους καρπούς, το στήθος και την πλάτη, το Aromaforce Solution Defense naturelle.
  • Απολυμάνετε τον αέρα χρησιμοποιώντας το σπρέι απολύμανσης Aromaforce ή / και διασκορπίστε με μία συσκευή διάχυσης το Aromaforce Natural Defense Solution ή αιθέρια έλαια Ραβιντσάρα και Ευκάλυπτου ακτινωτού.

Επιμέλεια/Μετάφραση: Ελένη Κεφαλωνίτου

rences bibliographiques

Rogers, K. (Ed.). (2010). Bacteria and viruses. Britannica Educational Publishing.

Black, J. G. (2008). Microbiology : principles and explorations. 7th ed. Hoboken (N.J.): Wiley.

Rédaction (29 Janvier 2020). Santé : L’essentiel à savoir afin d’éviter le Coronavirus. Gnadoe Magazine https://gnadoemagazine.com/coronavirus-lessentiel-a-savoir-afin/ .

Wu, S. et al. (2010, April). Essential oil attenuates influenza virus infection via inhibition of membrane fusion in vitro. In journal of investigative medicine (Vol. 58, No. 4, p. 677

Wang, W. et al. (2008). Anti-virus activity of combined essential oil on infectious bronchitis virus. Indian veterinary journal, 85(11), 1147-1148

Jackwood, M. W. et al. (2010). Avian coronavirus infectious bronchitis virus susceptibility to botanical oleoresins and essential oils in vitro and in vivo. Virus research, 149(1), 86-94.