Sodium lauroyl sarcosinate

8.90 

Aπαλό επιφανειοδραστικό / βοηθητικό επιφανειοδραστικό, ενισχύει τον αφρισμό.

Εκκαθάριση
Κωδικός προϊόντος: Μ/Δ Κατηγορία: Ετικέτα:

Περιγραφή

Το Sodium lauroyl sarcosinate (Λαυροϋλοσαρκοσινικό νάτριο) είναι πολύ απαλή  επιφανειοδραστική ουσία (ή τασιενεργή),  με καλή αφριστική δύναμη. Σε συνδυασμό με άλλα επιφανειοδραστικά, βελτιώνει την έναρξη του αφρισμού και τη σταθερότητα του αφρού και προφέρει  κρεμώδη υφή.

Παράγωγο  φυσικού λιπαρού οξέος και αμινοξέος, καθαρίζει απαλά χωρίς να αφαιρέσει το υδρολιπιδικό φιλμ που προστατεύει φυσικά την επιδερμίδα. Σε pH όξινο, έχει την ιδιότητα να  πυκνώνει τα προϊόντα,  πράγμα που είναι πολύ χρήσιμο στις συνταγές, ιδιαίτερα για τα σαμπουάν αλλά και σε άλλες όξινες συνταγές ( pH 4.5- 5.5.). Είναι χρήσιμο επίσης και στις οδοντόπαστες.

Συσκευασία: 100 ml 

Χρήση :  απαλό επιφανειοδραστικό / βοηθητικό επιφανειοδραστικό, ενισχύει τον αφρισμό.

Σύνθεση :

  • Νερό : περίπου 70 %
  • Sodium Lauroyl sarcosinate : περίπου 30 %

Τύπος:  απαλό ανιονικό επιφανειοδραστικό.

Τρόπος παρασκευής  : παρασκευάζεται με βάση φυσικό λιπαρό οξύ (που προέρχεται από καρυδέλαιο) και αμινοξέα (sarcosine).

Ονομασία INCI : Sodium lauroyl sarcosinate.

Όψη : ρευστό διαυγές υγρό, άχρωμο, συσκευασμένο σε φιάλη PET.

Πυκνότητα :  1.0

pH  (5% στο νερό) : 8.5

Συντήρηση : Συντηρείται σε θερμοκρασία δωματίου σε μέρος χωρίς φως και ζέστη. Κλείνετε καλά την φιάλη μετά από κάθε χρήση.

pH (πε-χα)

Τα αρχικά pH σημαίνουν Potential of Hydrogen και με αυτό προσδιορίζουμε αν μια ουσία είναι όξινη ουδέτερη ή αλκαλική. Οι τιμές του pH κυμαίνονται από 1 έως 14.

1<pH<7  = όξινο pH

pH= 7   =  ουδέτερο pH

7<Ph<14  = αλκαλικό pH

Προτεινόμενα pH :

– Για ζελέ ντους : 5 ως 7.5

– Για σαμπουάν: 5 ως 7

– Για conditioner : 4.5 ως 5

– Για υγρό σαπούνι για ευαίσθητες περιοχές : 4.5 ως 5.5 για τις γυναίκες σε αναπαραγωγική ηλικία  και 6.5 ως 7 για κοριτσάκια και για γυναίκες στην εμμηνόπαυση.

 

Επιφανειοδραστικά

 Ορισμός : Επιφανειοδραστική ουσία είναι ένωση που αλλάζει την επιφανειακή τάση ανάμεσα από δυο επιφάνειες (δηλαδή τη τάση που υπάρχει στην διαχωριστική επιφάνεια των δύο χώρων). Οι επιφανειοδραστικές ενώσεις είναι µόρια αµφίφιλα, δηλαδή αποτελούνται από δυο τμήματα διαφορετικής πολικότητας, ένα λιπόφιλο που διαλύεται σε λιπαρές ουσίες και ένα υδρόφιλο  που διαλύεται στο νερό.

Υδρόφιλο τμήμα        Λιπόφιλο τμήμα

 

 

Χρήσεις των επιφανειοδραστικών ουσιών:  χάρη στις ιδιότητες τους, τα επιφανειοδραστικά μπορούν να χρησιμοποιηθούν με διαφόρους τρόπους:

– Απορρυπαντικός παράγοντας (ή καθαριστικό) : δηλαδή ικανό να βγάλει ακαθαρσίες  και βρωμιές.

– Αφριστικός παράγοντας : εδράζεται στην διεπιφάνεια νερού-αέρα, βοηθά τη  διάσπαση μεγάλου όγκου αερίου σε μικρό όγκο υγρού και έχει ως συνέπεια τη δημιουργία αφρού.

– Διαβρεκτικός παράγοντας : επιτρέπει μεγαλύτερη διάχυση υγρού επάνω σε στερεό.

– Γαλακτωματοποιητικός παράγοντας : ο γαλακτωματοποιητής κάνει δυο μη αναμείξιμα υγρά να αναμειχτούν, όπως π.χ.  νερό και  λάδι και έτσι σχηματίζεται γαλάκτωμα.

– Παράγοντας conditioner : ξεμπερδεύει τα μαλλιά, περιορίζει το φριζάρισμα και τον στατικό ηλεκτρισμό στα μαλλιά.

 

Είδη επιφανειοδραστικών ουσιών: υπάρχουν  4 είδη επιφανειοδραστικών ουσιών που ταξινομούνται ανάλογα με την φύση του υδρόφιλου μέρους.

– Ανιονικά επιφανειοδραστικά : το υδρόφιλο μέρος έχει αρνητικό φορτίο ανιόν), είναι ιδιαίτερα απορρυπαντικά.

– Κατιονικά επιφανειοδραστικά : το υδρόφιλο μέρος έχει θετικό φορτίο (κατιόν), μπορεί να είναι ερεθιστικά για τους βλεννογόνους.

– Αμφοτερικά  επιφανειοδραστικά :  που περιέχουν δυο φορτία ένα θετικό και ένα αρνητικό.

– Μη-ιονικά επιφανειοδραστικά : που δεν περιέχουν κανένα φορτίο. Είναι τα πιο δημοφιλή επιφανειοδραστικά μας γιατί είναι ελάχιστα ερεθιστικά και βιοδιασπώμενα.

 

Βοηθητική επιφανειοδραστική ουσία :

Βοηθητική επιφανειοδραστική ουσία είναι ένωση, η οποία, σε μικρότερες ποσότητες, είναι ικανή να ενισχύσει τις  ιδιότητες του κύριου επιφανειοδραστικού ώστε να βελτιώσει τις επιδόσεις (αφριστική δύναμη, απαλότητα. ..) του τελικού μείγματος.

Τύπος δέρματος και μαλλιών : ΟΛΑ συμπεριλαμβάνοντας τα ευαίσθητα.

Ιδιότητες :

  • Απαλό επιφανειοδραστικό, πολύ καλά ανεκτό από την επιδερμίδα
  • Καλή αφριστική δύναμη, διευκολύνει την έναρξη του αφρισμού  και βελτιώνει τη σταθερότητα του αφρού, ακόμα και σε σκληρό νερό, και με λιπαρά στοιχεία (λιπαρά μαλλιά π.χ.)
  • Παράγει λεπτό και κρεμώδη αφρό , δίνοντας πλούσια υφή.
  • Δεν αφαιρεί τα λιπίδια, μη-διαβρωτικό : συντηρεί τα προστατευτικά  φυσικά λιπίδια της επιδερμίδας  και των μαλλιών.
  • Καθαριστικό αποτέλεσμα και αντιβακτηριακό  σε pH όξινο (5-6)
  • Πυκνωτικό αποτέλεσμα σε όξινο περιβάλλον (pH  γύρο στα 5)
  • Βοηθάει στη πρόληψη της τερηδόνας : αναστέλλει την εξοκινάση, ένζυμο που συμμετέχει  στη γλυκόλυση, που συμβάλλει στη δημιουργία της τερηδόνας (μετατροπή της γλυκόζης σε γαλακτικό οξύ).
  • Ανιονικό απαλό επιφανειοδραστικό, συμβατό με τις περισσότερες κατιονικές ενώσεις.
    • Εύκολα βιοδιασπώμενο.

 

Ενδείξεις :

  • Ξηρές επιδερμίδες και ξηρά μαλλιά, που χρειάζονται απαλό καθαρισμό ο οποίος δεν αφαιρεί τα λιπίδια και δεν ξηραίνει.
  • Λιπαρά μαλλιά και λιπαρές επιδερμίδες : μη-διαβρωτικό, με καλές καθαριστικές ιδιότητες  και καλό αφρισμό ακόμα και σε λιπαρά μαλλιά ή επιδερμίδες.
  • Επιδερμίδες με ακμή
  •  Πιτυρίδα
  • Υγιεινή του στόματος και των δοντιών.

 

Χρήση:

  • Ζελέ ντους, αφρόλουτρα
  •  Σαμπουάν,  σαμπουάν ‘2  σε 1’, ‘κρεμο-σαμπουάν’
  • Ζελέ καθαρισμού για  τα χέρια
  • Ζελέ καθαρισμού για το πρόσωπο
  • Ζελέ καθαρισμού για τις ευαίσθητες περιοχές
  • Οδοντόπαστες
  • Αφρό ξυρίσματος
  • Αφρό για τα μαλλιά
  • Λοσιόν ντεμακιγιάζ, κρέμες ντεμακιγιάζ  ( καλή ανεκτικότητα στα λιπαρά στοιχεία)

 

Διαλυτότητα : διαλύεται στο νερό

Δοσολογία  : από 0.1 ως 30 % (του συνολικού βάρος του παρασκευάσματος σας)

 

  • Από 3 ως 15 % στα σαμπουάν
  • 5 ως 30 % στα προϊόντα για το ντους και  προϊόντα καθαρισμού για τα σώμα ή τα χέρια.
  • 10 ως 50 % στα αφρόλουτρα
  • 5 ως 20 % στα ζελέ καθαρισμού για το πρόσωπο και προϊόντα ντεμακιγιάζ  που ξεπλένονται
  • 1 ως 2 % στις λοσιόν και προϊόντα ντεμακιγιάζ  που δεν ξεπλένονται
  • 1 ως 5 % στις οδοντόπαστες
  • 1 ως 7% στους αφρούς ξυρίσματος
  • 0.1 ως 1% στους αφρούς για μαλλιά

 

Τρόπος εφαρμογής :

                          Εργαλείο : σπάτουλα ή αναδευτήρα

1. Ανακατεύετε το Sodium lauroyl sarcosinate με την υδάτινη φάση (νερό ή ανθόνερο) του παρασκευάσματος σας.

2. Στο τέλος της παρασκευής, ελέγχετε το pH  με πεχαμετρικό χαρτί και αν χρειαστεί, το κάνετε πιο όξινο με  γαλακτικό οξύ ή κιτρικό οξύ, για να πετύχετε pH μεταξύ 4.5 και 7.5.

Για πιο πυκνό αποτέλεσμα, κάνετε πιο όξινο μέχρι 5 περίπου.

 

Σημείωση : Στις συνταγές με βάση επιφανειοδραστικές ουσίες, είναι ιδιαίτερα σημαντικό να ελέγχετε το pH στο τέλος της παρασκευής διότι μερικά επιφανειοδραστικά αλλάζουν το pH. Επιπλέον , το pH μπορεί να έχει επίπτωση στη ρευστότητα του προϊόν, κυρίως με το  Sodium lauroyl sarcosinate.

Για να μειώσετε το pH , ακολουθείστε της οδηγίες :

–  Στο τέλος της παρασκευής, ελέγχετε το pH  με πεχαμετρικό χαρτί.

– Αν το pH είναι πολύ υψηλό, προσθέσετε μικρή ποσότητα κιτρικού οξέος  ή γαλακτικού οξέος ( η μύτη μιας σπάτουλας η 2-3 σταγόνες), αναμείξετε ( μέχρι πλήρους διάλυσης των κρύσταλλων στην περίπτωση του κιτρικού οξύ), και ελέγξετε το pH.

– Επαναλαμβάνετε αν χρειαστεί.

 

 Συνδυασμοί :

  • Μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε ως μοναδικό επιφανειοδραστικό στα αφριστικά προϊόντα σας, άλλα δεν είναι το ιδανικό. Για να πετύχετε ζελέ ντους ή σαμπουάν με καλή καθαριστική δύναμη και ικανοποιητική ρευστότητα, ευχάριστη υφή και αφρισμό, σας συνιστούμε να συνδυάστε διάφορες επιφανειοδραστικές ουσίες.

 

  • Το Sodium lauroyl sarcosinate μπορεί να συνδυαστεί με άλλες επιφανειοδραστικές ουσίες όπως την  αφριστική βάση «DOUCEUR, την αφριστική βάση ‘Consistance’, τον αφρό Babassu, τη βάση ‘Douceur de coco” , για να φτιάξετε συνταγές  που προσφέρουν ταυτόχρονα καλή ρευστότητα, καλές αφριστικές και καθαριστικές ιδιότητες και μεγάλη απαλότητα.

 

Προφυλάξεις χρήσης : Μακριά από παιδιά, μην το καταπίνετε, αποφύγετε την επαφή με τα μάτια. Σε περίπτωση επαφής με τα μάτια, ξεπλύντε με άφθονο νερό. Το προϊόν χρησιμοποιείτε διαλυμένο, ακολουθείστε τις οδηγίες χρήσης και τη δοσολογία.

 

Μερικές τυπικές συνταγές :

Προτάσεις με πρόσθετα :

 

 

Τζελ ντους και αφρόλουτρο Σαμπουάν και για μετά το σαμπουάν Τζελ καθαριστικό για τα χέρια/πρόσωπο
  • –          Αιθέρια έλαια : 0.5-2%-          Αρωματικά εκχυλίσματα: 2%-          Φυτική Γλυκερίνη  (ενυδατικό) : 1-5%-          Βασιλικός πολτός λυοφιλοποιημένο (αναζωογονητικό) : 1-5%-          Μέλι σε σκόνη (ενυδατικό, μαλακτικό) : 1-5%-          Γάλα φοράδας λυοφιλοποιημένο (καταπραϋντικό) : 1-5%-          Ινουλίνη (ενυδατικό): 1-2%-          Φυτικό Bisabolol  (καταπραϋντικό) : 1-2%-          Αλλαντοΐνη (καταπραϋντικό, καθαριστικό) : 0.1-1%-          Σκόνες από φρούτα (αντι- γηραντικά, τονωτικά, χρωστικά..)-          Micas, φυτικά ή ορυκτά χρωστικά…
  • –          Αιθέρια έλαια: 0.5-2%-         Αρωματικά εκχυλίσματα: 2%-         BTMS (conditioner για τα μαλλιά) : 2-10%-          Conditioner  για τα μαλλιά: 4-5%-         Φυτική Γλυκερίνη  (ενυδατικό)  : 1-5%- Φυτική σιλικόνη (conditioner, προστατεύει και ομορφαίνει τα μαλλιά) : 3-10%-  Ινουλίνη (ενυδατικό, conditioner) : 1-2%- Πρωτεΐνες ρυζιού (δυναμωτικό, φέρνει όγκο) : 0.5-5%- Προβιταμίνη Β5 (ενυδατικό, προστατευτικό) : 2-5%-  Φυτοκερατίνη (ενυδατικό, προσδίδει δύναμη και λάμψη) : 5-10%-  Πρωτεΐνες από μετάξι (ισιωτικό, μαλακτικό) : υγρό 0.1-3%, σκόνη 0.1-1%- AHA (φέρνει λάμψη στα μαλλιά) : 1-5%
  • –  Φυτικό Bisabolol  (καταπραϋντικό) : 1-2%
  • –  Αλλαντοΐνη (καταπραϋντικό, καθαριστικό) :0.1-1%
  • –  Υδάτινη φάση από σκόνες φυτών : τσουκνίδα, παιωνία, Curcuma, ξύλο από πανάμα, ριζάρι, εκχύλισμα από φλούδες καρυδιού, χέννα (για τις θρεπτικές ιδιότητες τους ή για να εντείνουν τις ανταύγειες)
  • –  Ανθόνερο  προσαρμοσμένο στο είδος μαλλιών (φασκόμηλο, δεντρολίβανο, νάρδος, Υλάνγκ υλάνγκ, τίλιο…)
  • –  Micas, φυτικά ή ορυκτά χρωστικά…
  • –          Αιθέρια έλαια: 0.5-2%-         Αρωματικά εκχυλίσματα: 2%-         Φυτική Γλυκερίνη  (ενυδατικό)  : 1-5%-          Βασιλικός πολτός σε σκόνη (αναζωογονητικό): 1-5%-          Μέλι σε σκόνη (ενυδατικό, μαλακτικό): 1-5%-          Γάλα φοράδας λυοφιλοποιημένο (καταπραϋντικό): 1-5%-          Φυτικό Bisabolol  (καταπραϋντικό): 1-2%-          Αλλαντοΐνη (καταπραϋντικό, καθαριστικό): 0.1-1%-          Πρόπολις (αντισηπτικό, επουλωτικό) : 0.5-1%-          Εκχύλισμα με CO2 (ανάλογα με την επιθυμητό αποτέλεσμα, δείτε τα τεχνικά στοιχεία)-         Σκόνες από φρούτα (αντιγηραντικά, τονωτικά, χρωστικά..)
Τζελ καθαριστικό/σαμπουάν μωρά Λοσιόν ντεμαγικιάζ Τζελ καθαριστικό για προσωπική υγιεινή
  • –          Γάλα φοράδας λυοφιλοποιημένο (καταπραϋντικό, για ερεθισμένες και ευαίσθητες επιδερμίδες , θρεπτικό) : 1-5%-          Φυτικό Bisabolol  (καταπραϋντικό) : 1-2%-         Αλλαντοΐνη (καταπραϋντικό, καθαριστικό)  : 0.1-1%-          Ανθόνερα χαμομήλι , λεβάντας–          Εκχύλισμα CO2 καλέντουλα (καταπραϋντικό): 0.1-0.3%
  • –          Αρωματικά εκχυλίσματα : 2%-         Υαλουρονικό οξύ(αντί- γήρανσης) : 0.01-0.3%-         Aosaïne (αντιγηραντικό) : 0.5%-          Φυτικό Bisabolol  (καταπραϋντικό): 1-2%-          Αλλαντοΐνη (καταπραϋντικό, καθαριστικό)  : 0.1-1%-          Φυτικό έλαιο (για να γίνουν δυο φάσεις : 50%)–         Ανθόνερα χαμομήλι, αζουριά, αμαμελίς, τριαντάφυλλο, άνθη πορτοκαλιάς, γιασεμί, ελίχρυσος, γεράνι, κίστος αχιλλεία…
  • –          Φυτικό Bisabolol  (καταπραϋντικό): 1-2%-          Αλλαντοΐνη (καταπραϋντικό, καθαριστικό): 0.1-1%-           ΕκχύλισμαMολόχας  υδρογλυκερινικό (μαλακτικό) : 10-50%-          Εκχύλισμακολλιτσίδας(καταπραϋντικό, καθαριστικό)   : 1-5%-          ΕκχύλισμαCO2 καλέντουλα (καταπραϋντικό): 0.1-0.3%–          Ανθόνερα χαμομήλι, μπλουέ, αμαμελίς,  τίλιο (καταπραϋντικά), τεϊόδεντρο (καθαριστικό)–         Γαλακτικό οξύ (για να το κάνετε πιο όξινο)

Επιπρόσθετες Πληροφορίες

Βάρος Μ/Δ
Βάρος