Για το ταξιδιωτικό μας φαρμακείο, σκεφτόμαστε… …Αρωμα-θεραπευτικά!

Δημοσιεύθηκε την

Μπορείτε να απολαύσετε τις αρετές των αιθέριων και φυτικών ελαίων όπου κι αν πάτε!

Η απομάκρυνση από το σπίτι μας απαιτεί μερικές φορές, να προσαρμοστούμε σε ορισμένες αλλαγές με τις οποίες το σώμα μας δεν συμβαδίζει πάντα.  Ηλιακά εγκαύματα, κουνούπια, πεπτικές διαταραχές, μώλωπες, χτυπήματα…  Στο παρακάτω άρθρο, σας σημειώνω τις απαραίτητες και 100% φυσικές θεραπείες, για να φτιάξετε το κουτί πρώτων βοηθειών σας και να  αντιμετωπίσετε χωρίς άγχος τα μικρά πιθανά απρόοπτα που μπορεί να φέρει η ανεμελιά των διακοπών. Εννοείται ότι τα αποτελέσματα είναι εγγυημένα μόνο με την χρήση 100% καθαρών χημειοτυπικών αιθέριων ελαίων και φυτικών βιολογικών ελαίων ψυχρής έκθλιψης.

6 ΒΑΣΙΚΑ ΛΑΔΙΑ ΣΤΟ ΚΟΥΤΙ ΠΡΩΤΩΝ ΒΟΗΘΕΙΩΝ ΜΟΥ:

 

  1. LAVANDE ASPIC : Καταπραΰνει έντονα τα τσιμπήματα και τα εγκαύματα.     

Η lavande aspic (Λεβάντα σταχυώδης), είναι εξαιρετικό θεραπευτικό και αναλγητικό αιθέριο έλαιο. Χρησιμοποιείται ενάντια στα τσιμπήματα εντόμων ή τα δαγκώματα μικρών δηλητηριωδών ζώων. Οι απολυμαντικές και αναλγητικές του ιδιότητες το καθιστούν επίσης πολύτιμο για την αντιμετώπιση εγκαυμάτων και μυκητιάσεων. Είναι λοιπόν απαραίτητο και για την περίπτωση ηλιακών εγκαυμάτων.     

Δερματική χρήση: Μετά την ψύξη της καμένης επιφάνειας, για να αποφευχθεί η εξάπλωση του εγκαύματος και της έντασης του πόνου, εφαρμόζουμε καθαρό αιθέριο έλαιο λεβάντας σταχυώδους επάνω στο έγκαυμα. Για να το πετύχουμε αυτό βάζουμε 3-4 στγ κάθε 10 λεπτά μέχρι να υποχωρήσει ο πόνος και για την πρώτη ώρα και στην συνέχεια επαναλάβάνουμε με την επανεμφάνιση του πόνου.

  1. MENTHE POIVRÉE : Ενάντια στην ναυτία, στους πονοκεφάλους και τις πεπτικές διαταραχές. 

 

Η menthe poivrée  (Μέντα πιπεράτη) είναι βασικό στοιχείο στον κόσμο των αιθέριων ελαίων. Αυτό το υπέροχο παυσίπονο είναι εξαιρετικό ιδίως για την ανακούφιση των πεπτικών διαταραχών (ναυτία, δυσπεψία), την μειωμένη συγκέντρωση και τους πονοκεφάλους. Είναι επίσης απαραίτητος σύντροφος για όσους εργάζονται πίσω από το τιμόνι. Επάλειψη 1 σταγόνας στο μέτωπο προσφέρει στον οδηγό την τόνωση και την ενέργεια που έχει ανάγκη και ακόμη περισσότερο την δροσιστική της δράση. Ωστόσο, πρέπει να αποφεύγεται η χρήση της από παιδιά κάτω των 6 ετών και από έγκυες γυναίκες. Επίσης, χρειάζεται προσοχή για να μην μπερδέψουμε την Μέντα πιπεράτη με άλλες Μέντες όπως ο Δυόσμος, ή Μέντα των αγρών κ.α. Η κάθε ποικιλία Μέντας έχει εντελώς διαφορετικές ιδιότητες και συνεπώς διαφορετική χρήση.

Οσφρητική χρήση: Εισπνέουμε απευθείας από το μπουκάλι ή τοποθετούμε σε ένα μαντήλι  ή στο επιδαπέδιο χαλάκι του αυτοκινήτου μας.

Υπογλώσσια χρήση: 1 έως 2 σταγόνες Μέντας πιπεράτης 3 φορές την ημέρα.

Συμβουλή συνέργειας : Για να φτιάξουμε την δική μας ενυδατική συνέργεια για μετά τον ήλιο, αναμιγνύουμε  50ml φυτικού ελαίου κάνναβης με 10 σταγόνες αιθέριο έλαιο Μέντας πιπεράτης. Χρησιμοποιούμε το βράδυ μετά το ντους μας. Μ’αυτήν την συνέργεια θα αρωματίσουμε ελαφρά και θα θρέψουμε βαθιά το δέρμα μας.

  1. TEA-TREE : Απολύμανση και Υγιεινή.     

 

Το αιθέριο έλαιο tea tree  (Τεϊόδεντρο), είναι εξαιρετικό αντι-μολυσματικό και αντιπαρασιτικό. Χρησιμοποιείται σε οποιαδήποτε βακτηριακού, ιογενούς, μυκητιακού ή παρασιτικού τύπου λοίμωξη, Είναι ένα πολύ-λειτουργικό αιθέριο έλαιο, πάρα πολύ χρήσιμο, είτε πρόκειται για σπυράκια ακμής, άφθες, κρυολογήματα ή έναν πονόλαιμο. Μπορούμε επίσης να προσθέσουμε 1 σταγόνα στην οδοντόκρεμά μας για στοματική υγιεινή φροντίδα και λεύκανση των δοντιών μας.

Δερματική χρήση:  Σε περίπτωση τραυματισμού αφού καθαρίσουμε την πληγή προσθέτουμε απευθείας σ’ αυτήν 3-4 στγ. για 3-4 ημέρες.

  1. YLANG-YLANG : Αφήστε τα όλα πίσω σας !       

 

Το αιθέριο έλαιο Ylang-Ylang (Υλάνγκ-υλάνγκ), που σημαίνει «λουλούδια λουλουδιών» ή «άρωμα όλων των αρωμάτων», έχει σημαντικές αντικαταθλιπτικές και νευρο-χαλαρωτικές ιδιότητες. Στις διακοπές θα μας βοηθήσει να αφήσουμε πίσω μας την πίεση της καθημερινότητας να χαλαρώσουμε το νευρικό μας σύστημα και να ξαναβρούμε τον σεξουαλικό μας τόνο.

Συμβουλή συνέργειας : Το αιθέριο έλαιο του Υλάνγκ-Υλάνγκ δεν εφαρμόζετε σκέτο αλλά σε συνεργασία με κάποιο φυτικό έλαιο.  Γι’αυτό το καλοκαίρι σας προτείνω έναν τέλειο συνδυασμό για την τόνωση και βελτίωση της επιδερμίδας σας. Αναμίξτε 50ml φυτικού ελαίου καρότου με 5 σταγόνες αιθέριου ελαίου Υλάνγκ-Υλάνγκ. Απλώστε κάθε βράδυ βοηθώντας το να διεισδύσει σωστά για μία εγγυημένη και υγιή λάμψη.

 

  1. CITRONNELLE DE JAVA : SOS έντομα και μυαλγίες.   

 

Η citronnelle de Java (Σιτρονέλλα Ιάβας), είναι ένα αντιφλεγμονώδες αιθέριο έλαιο με αντιβακτηριακές και αντιμυκητιασικές ιδιότητες. Αυτό λοιπόν το μικρό μπουκαλάκι, μας είναι χρήσιμο για τους παρακάτω τρεις βασικούς λόγους:

  • Για να μας προστατέψει από τα κουνούπια.
  • Για να καταπραΰνει τυχόν προϋπάρχοντα τσιμπήματα.
  • Για να ανακουφίσει μυϊκούς πόνους.

Ατμοσφαιρική διάχυση: 10 σταγόνες αιθέιου ελαίου Σιτρονέλλας Ιάβας σε μία συσκευή ψυχρής διάχυσης θα απομακρύνει τα κουνούπια από την παρέα μας.

Δερματική χρήση : Προσθέτουμε 3 έως 4 σταγόνες αιθέριου ελαίου Σιτρονέλλα Ιάβας στο φυτικό μας λάδι σώματος ή στο γαλάκτωμά μας και εφαρμόζουμε στα άκρα που εκτίθενται, για καλύτερη προστασία από τα τσιμπήματα.

Είναι σημαντικό να αραιώνουμε το συγκεκριμένο αιθέριο έλαιο σε ένα φυτικό λάδι πριν την εφαρμογή του στο δέρμα μας.

  1. IMMORTELLE : Αιματώματα Τέλος!   

«Αθάνατο» ονομάζετε επίσης « Hélichryse italienne » (Ιταλικός Ελίχρυσος). Πρόκειται για ένα αντιφλεγμονώδες έλαιο το πιο ισχυρό στην διάλυση των αιματωμάτων. Χτυπήματα, μώλωπες, πληγές, κάθε είδους αιμάτωμα είναι αδύνατο να παραμείνει μετά την χρήση αυτού του αιθέριου ελαίου. Χρησιμοποιείται ακόμη για την μείωση δερματικών ουλών, καθώς επίσης και για την σωστή επούλωση μετά το κλείσιμο μιας πληγής. 

Δερματική χρήση: 1 έως 2 σταγόνες αιθέριου ελαίου Ελίχρυσου τοπικά

για την μείωση το πόνου και την γρήγορη αποκατάσταση αιματώματος μετά από χτύπημα, διάστρεμμα, εγκεφαλικό επεισόδιο…

Συμβουλή συνέργειας: Για να μειώσουμε έναν μώλωπα, αναμιγνύουμε 10 στγ αιθέριου ελαίου Ελίχρυσου σε 50ml φυτικού ελαίου Άρνικας. Προσοχή! Το έλαιο Άρνικας δεν το χρησιμοποιούμε σε ανοιχτή πληγή.

4  ΦΥΤΙΚΑ ΕΛΑΙΑ ΣΤΟ ΚΟΥΤΙ ΠΡΩΤΩΝ ΒΟΗΘΕΙΩΝ ΜΟΥ

  1. CALENDULA : Αντιφλεγμονώδες.

Το εμποτισμένο έλαιο  calendula (Καλέντουλα) χρησιμοποιείται για να αναζωογονήσει, καταπραΰνει και γενικά να φροντίσει την επιδερμίδα που έχει υποστεί ζημιά από τον ήλιο και όχι μόνο. Έχει επίσης αντιφλεγμονώδη, αντιαλλεργική και αντικνησμική δράση.

Συμβουλή συνέργειας :  Σε περίπτωση ηλιακού εγκαύματος ή τσιμπήματος, αναμίξτε 50ml Καλέντουλα με 35 σταγόνες αιθέριο έλαιο λεβάντας σταχυώδους.

  1. CHANVRE : Το απαλό λάδι για τα ευαίσθητα δέρμα

Η chanvre (κάνναβη), είναι το απαλότερο λάδι για τις ξηρές και ευαίσθητες επιδερμίδες. Χάρη στα απαραίτητα λιπαρά οξέα που περιέχει, προσφέρει άμεση ενυδάτωση, Φυσικά θρεπτικό, ταιριάζει απόλυτα στα ώριμα δέρματα που είναι επιρρεπή στην ξηρότητα. Επιπλέον, χάρης στις ποικίλες ενυδατικές και αναζωογονητικές του ιδιότητες, κρίνεται απαραίτητο και για την περιποίηση των μαλλιών μας. Τέλος η έντονα διεισδυτική του δύναμη το καθιστά  λάδι επιλογής για μασάζ.

 

  1. CAROTTE : Το φυσικό λάδι μαυρίσματος.

Το εμποτισμένο έλαιο carotte (καρότο)  όντας μία σημαντική πηγή προ-βιταμίνης Α (ή β-καροτένιο) χαρίζει καλή εμφάνιση και λάμψη στην επιδερμίδα μας. Το καρότο είναι απαραίτητο συστατικό για κάθε προϊόν προετοιμασίας μαυρίσματος, αλλά και φροντίδας για μετά τον ήλιο. Προσοχή όμως διότι τα αιθέρια και τα φυτικά έλαια από μόνα τους δεν είναι ικανά να μας προστατέψουν από τις ακτίνες UV.

Σπιτική συνταγή για φυσικό μαύρισμα: 20ml φυτικό έλαιο καρότου + 10ml φυτικό έλαιο από πυρήνες βερύκοκου. Κάνουμε μασάζ σε καθαρισμένο λαιμό και πρόσωπο πρωί και βράδυ.

  1. COCO :Το πολύτιμο πολυλειτουργικό!

Αυτό το λάδι με τις θρεπτικές και τις ενυδατικές ιδιότητές του είναι ένα απαραίτητος σύντροφος για τις διακοπές μας. Χρησιμοποιείται τόσο στην φροντίδα και την θρέψη του δέρματος μας όσο και στην φροντίδα των μαλλιών μας τα οποία προστατεύει από τις καλοκαιρινές ταλαιπωρίες. Μπορούμε επίσης να το χρησιμοποιήσουμε για να αφαιρέσουμε φυσικά το μακιγιάζ μας ή και ως στοματικό διάλυμα εφόσον το επιθυμούμε.

 

Για περισσότερες πληροφορίες και για αγορά προϊόντων www.athinarom.gr  Για τις απορίες σας  info@athinarom.gr

Ελένη Κεφαλωνίτου

Συμβουλευτική Αρωματοθεραπεία & Γεμμοθεραπεία

Aromatherapy Consults and Custom Blending