ΞΥΛΟ ΤΟΥ ΧΟ (Cinnamomum Camphora CT linalol) Πόσα γνωρίζουμε για αυτό το πολύ χρήσιμο αιθέριο έλαιο;

Δημοσιεύθηκε την

Ένα πανέμορφο δέντρο από τα δάση της Κίνας.Το αιθέριο έλαιο Ξύλο του Χο, παρουσιάζεται συχνά ως η ιδανική εναλλακτική λύση στο Ροδόξυλο… Όπως και το τελευταίο, έτσι και το αιθέριο έλαιο Ξύλο του Χο περιέχει περισσότερο από 90% λιναλοόλη που το κάνει τονωτικό, στυπτικό και τονωτικό του δέρματος.

Το Ξύλο του Χο (Bois de Hô-Ho wood), σχετίζεται με την οικογένεια Cinnamomum, όπως για παράδειγμα ο Ravintsara. Η πλήρης βοτανική ονομασία είναι Cinnamomum camphora CT linalool που θα μπορούσε να κάνει κάποιον να σκεφτεί ότι είναι η Ravintsara. Καταλαβαίνουμε ξεκάθαρα εδώ τη σημασία της έννοιας του χημειότυπου και της χημειοτυπικής ετικέτας (HECT) που απαιτούμε πάντα από τους προμηθευτές μας. Το αιθέριο έλαιο Ho Wood λαμβάνεται με απόσταξη του φλοιού ενός κινέζικου δέντρου, που ονομάζεται επίσης ξύλο Shiu ή κινέζικη δάφνη.

Το δίδυμο του Ροδόξυλου Aniba Rosaedora (Bois de Rose-Rosewood):

Το αιθέριο έλαιο Ho Wood είναι εξαιρετικά αποτελεσματικό και έχει καλή ανοχή στο δέρμα. Όπως και το Rosewood, το γλυκό άρωμά του είναι αναζωογονητικό και ευχάριστο. Το Bois de Hô μπορεί να περιέχει έως και 98% λιναλοόλη, μια πολύ καλά ανεκτή τερπενική αλκοόλη με αντι-μολυσματικές ιδιότητες. Αυτός είναι ο λόγος που περιγράφεται γενικά ως αντιβακτηριακό, καθαριστικό δέρματος, διεγερτικό του ανοσοποιητικού, μυκητοκτόνο και ακόμη και σεξουαλικό τονωτικό. Ναι, όλα αυτά ταυτόχρονα! Είναι φυσικά σκόπιμο να αραιωθεί αυτό το αιθέριο έλαιο σε φυτικό έλαιο για να το χρησιμοποιήσετε. Η δοσολογία θα εξαρτηθεί από το επιθυμητό αποτέλεσμα και την ευαισθησία, καθώς μερικοί άνθρωποι μπορεί να αντιδρούν σε τόση πολλή λιναλοόλη. Μια μικρή δοκιμή κάτω από ένα τραυμαπλάστ στο εσωτερικό του αγκώνα, θα σας καθησυχάσει

Διάχυση:

Το φρέσκο και πολύ ευχάριστο άρωμά του καθαρίζει τον αέρα στους χώρους μας και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την προστασία από τα απρόβλεπτα του χειμώνα. Μπορούμε να κάνουμε διάχυση στο γραφείο ή γύρω από το σπίτι, αλλά μπορούμε επίσης να αναπνεύσουμε μερικές σταγόνες από ένα χαρτομάντιλο ή να εφαρμόσουμε μερικές σταγόνες στους καρπούς μας για να υποστηρίξουμε το ανοσοποιητικό μας σύστημα με φυσικό τρόπο .

Ελένη Κεφαλωνίτου

Η δύναμη των αιθέριων ελαίων στην υπηρεσία της Υγείας μας (1)

Δημοσιεύθηκε την

                                                                         ΑΝΗΣΥΧΙΑ – ΑΓΧΟΣ – ΑΓΩΝΙΑ – ΠΑΝΙΚΟΣ

Όλοι μπορούμε να νιώσουμε άγχος, αυτόν τον φόβο για τον οποίο δεν ξέρουμε από πού προέρχεται και που μερικές φορές μεταμορφώνεται σε αγωνία, χωρίς να ξέρουμε γιατί.
Μία  ανησυχία, προκύπτει από την αίσθηση ενός επικείμενου κινδύνου και μπορεί να εξελιχθεί σε πανικό. Νιώθουμε τότε, μια επιτάχυνση του καρδιακού ρυθμού, η αναπνοή μας επιταχύνεται και η κούραση μας κυριεύει.
Σε αυτές τις περιπτώσεις, τα αιθέρια έλαια μπορούν πραγματικά να μας βοηθήσουν και μόνο αναπνέοντάς τα.  Αναφέρομαι στην οσφρητική θεραπεία.
Θα σας μεταφέρω σήμερα μέρος των γνώσεών μου για τα αιθέρια έλαια τα οποία έχουν την δύναμη να βοηθήσουν στις περιπτώσεις άγχους.

Άγχος, Αγωνία: πώς να τα διαχειριστούμε;

Το άγχος είναι ένα συναίσθημα που δημιουργείται από την προσμονή ενός διάχυτου κινδύνου. Κάποιες φορές δεν αντιλαμβανόμαστε τι φοβόμαστε, πάραυτα, το αίσθημα του φόβου είναι  παρόν.
Είναι όπως όταν είμαστε στο σκοτάδι. Είναι δύσκολο να αντιμετωπίσουμε το άγχος  που μας κυριεύει και αυτό δημιουργεί ένα συναίσθημα ανικανότητας.
Σε αρχικά στάδια το άγχος είναι απόλυτα διαχειρίσιμο. Αν όμως η ενόχληση επιδεινωθεί, δημιουργείται μία γενικευμένη αγχώδης κατάσταση η οποία φέρνει με την σειρά της κατάθλιψη, φοβίες, ιδεοληπτικές διαταραχές, ή μετατραυματικά σύνδρομα. Είναι επίσης πιθανό, να εμφανίζονται κρίσεις άγχους / αγωνίας ανά πάσα στιγμή, ακόμη και κατά την διάρκεια του ύπνου.  Και έτσι η κατάσταση διαιωνίζεται!
Μία αγχώδης κατάσταση που δεν αντιμετωπίζεται και την οποία δεν καταφέρνουμε να ηρεμήσουμε, φέρνει κρίσης αγωνίας. Επαναλαμβανόμενες κρίσεις αγωνίας, οδηγούν σε σημαντικές σωματικές εκδηλώσεις οι οποίες δεν κάνουν τίποτε άλλο παρά να αυξάνουν τον φόβο ύπαρξης  νέων κρίσεων.
Τις περισσότερες φορές, αυτά τα συναισθήματα συνδέονται με συμπεριφορές άρνησης της ύπαρξής τους.
Όμως σωστότερο θα ήταν να δεχτούμε αυτά  τα συναισθήματα, διότι μόνο έτσι θα μπορέσουμε να προχωρήσουμε. Δεν χρειάζεται να πολεμάμε ενάντια σε αυτά, αλλά  να τα αναγνωρίσουμε και να τα αποδεχτούμε.

 4 αιθέρια έλαια για την αντιμετώπιση  του άγχους και της αγωνίας.

Συνδράμουν στην αντιμετώπιση αρκετών συμπτωμάτων όπως η ταχυκαρδία, πονόκοιλος, αδυναμία…

Λεβάντα (lavandula angustifolia) Ισορροπία πνεύματος

Η συγκεκριμένη ποικιλία Λεβάντας και μόνο αυτή, δρα στην ψυχοσυναισθηματική πλευρά. (Καμία άλλη ποικιλία όπως lavnadula latifolia, stoechade, lavandin…δεν έχουν τέτοια δράση).
Σημειώστε επίσης ότι όσο πιο ψηλό είναι το υψόμετρο που φύεται η Λεβάντα  από την οποία προέρχεται το αιθέριο έλαιο, τόσο πιο λεπτή δραστηριότητα έχει αυτό στον ψυχισμό του ατόμου.
Έχει ιδιότητες που εξισορροπούν το παρασυμπαθητικό νευρικό σύστημα. Έχει επίσης δράση χαλαρωτική, καταπραϋντική, αγχολυτική, αντικαταθλιπτική, ακόμη και ηρεμιστική και παρουσιάζει αντιφλεγμονώδη και αντισπασμωδικά αποτελέσματα. Σε γενικές γραμμές, θα απαλύνει τον συναισθηματικό μας πόνο.
Εφαρμόστε μερικές σταγόνες στο ηλιακό πλέγμα για να ξεμπλοκάρετε τον θώρακά σας. Είναι το σημείο που εμποδίζει και μπλοκάρει την αναπνοή κατά τις κρίσεις άγχους.
Όταν υπάρχει κρίση πανικού ή λίγο άγχος, αρχίζουμε να λαχανιάζουμε με το πάνω μέρος του σώματος. Κάποιοι άνθρωποι μάλιστα ,αρχίζουν να αναπνέουν με τις κλείδες σημάδι εξαιρετικά ισχυρό σωματικού άγχους.
Σε αυτήν την περίπτωση, αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να μειώσουμε την αναπνευστική ένταση με την κοιλιά. Εφαρμόζοντας αιθέριο έλαιο λεβάντας angustifolia  στο ηλιακό πλέγμα, το διάφραγμα θα επιτρέψει αυτό το κατέβασμα.
Η λεβάντα έχει και δράση στο κεφάλι: αερίζει το μυαλό, διώχνει ανησυχίες , και φέρνει γαλήνη, ειρήνη και άνοιγμα σε πράγματα μεγαλύτερα.
Μπορούμε να την συγκρίνουμε με μία μητέρα που μας παίρνει στην αγκαλιά της, μας προστατεύει, μας κάνει να νοιώθουμε ασφάλεια και μας φέρνει χαρά.
Η λεβάντα είναι επομένως απαραίτητη: ξεκινά τη διαδικασία θεραπείας του άγχους και το άγχος είναι η αρχή του μονοπατιού.

Ευγενές (ή ρωμαϊκό) χαμομήλι (Chamaemelum nobile) για να μετριάσουμε την υπερευαισθησία

Η  Λεβάντα μπορεί να συνδυαστεί με αιθέριο έλαιο Ρωμαϊκού χαμομηλιού. Εναρμονίζει και μετριάζει την υπερβολική υπερευαισθησία στους ανήσυχους ανθρώπους με έντονες αντιδράσεις.
Ένα υπερευαίσθητο άτομο τείνει να παίρνει τα πάντα κατάκαρδα. Η συγκεκριμένη ποικιλία  χαμομηλιού μπορεί να βοηθήσει αυτόν τον τύπο ατόμου να προσαρμοστεί  και  να αποδεχτεί καταστάσεις και δυνατά συναισθήματα. Βοηθά στην καλύτερη αποδοχή της ζωής και επιτρέπει να αφήσει πίσω καταστάσεις του παρελθόντος.
Διευκολύνει την αποδοχή των φόβων και των συναισθηματικών καταστάσεων της καθημερινότητας. Κάνει τον πόνο πιο υποφερτό, αποδεκτό και άρα λιγότερο επικίνδυνο.

Ξαναβρείτε την ηρεμία με το αιθέριο έλαιο Néroli (Citrus aurantium).

Το αιθέριο έλαιο νερολί βοηθά στην καταπολέμηση του άγχους. Εξάγεται από το άνθος της Νεραντζιάς και έχει σταθεροποιητικές, υποστηρικτικές  και ηρεμιστικές ιδιότητες οι οποίες επηρεάζουν το παρασυμπαθητικό νευρικό σύστημα.
Μας επιτρέπει να ξεπερνάμε καταστάσεις οι οποίες θεωρούνται απελπιστικές.
Πρόκειται για ένα αιθέριο έλαιο το οποίο βοηθά να εκτιμήσουμε και να αποκαλύψουμε τον πραγματικό εαυτό μας . Μας βοηθά να σηκωθούμε στις δύσκολες καταστάσεις και να βρούμε το καλό που έρχεται μέσα από αυτές.

Κυπαρίσσι (Cupressus sempervirens) Ενέργεια ανθεκτικότητας, δύναμης και σταθερότητας.

Πρόκειται για  ένα ιερό φυτό, που έχει την εικόνα ενός χαλιού που συνδέει τη γη με τον ουρανό. Αντιπροσωπεύει την  γραμμή που σταθεροποιεί τα εύθραυστα νευρικά συστήματα, και δίνει την εικόνα μιας σταθερής σπονδυλικής στήλης.
Μας επιτρέπει να κινηθούμε προς τους στόχους και τα ιδανικά μας,  υποστηρίζει στην έκφραση του ποιοι είμαστε, στη λήψη των αποφάσεών μας, και μας βοηθά να δούμε πιο καθαρά και να καταπολεμήσουμε  την μελαγχολία.
Μέσα σε αυτό το δέντρο υπάρχει μια δύναμη αντίστασης.
Το αιθέριο έλαιό του είναι ιδανικό για να συνοδεύσει μια μεγάλη αλλαγή στην ζωή μας, που ίσως είναι και πηγή άγχους, όπως απόλυση, αλλαγή εργασίας, μετακόμιση κ.λπ.

Καταπραϋντική συνέργεια ενάντια στο άγχος

Προσοχή ! Η παρακάτω συνέργεια απευθύνεται για οσφρητική χρήση και μόνο!

Επίσης, σημειώνω την επιστημονική ονομασία κάθε αιθέριου ελαίου για να είναι σαφής η ποικιλία που πρέπει να χρησιμοποιηθεί. Τέλος, να θυμάστε πάντα ότι για να ισχύουν οι δράσεις που αναφέρω θα πρέπει να χρησιμοποιούνται ιατρικής κατηγορίας – χημειοτυπικά αιθέρια έλαια, ( αυτά για τα οποία έχουμε χημειοτυπική ανάλυση και γνωρίζουμε έτσι την ακριβή ποσοστιαία σύσταση των δραστικών αρωματικών ουσιών που περιέχουν).

   2  ml       Lavandula angustifolia
1,5  ml      Chamaemelum nobile          
0,5  ml     Citrus aurantium Néroli  (από άνθη Νεραντζιάς)
   1  ml      Cupressus sempervirens

Ιδανικά, εφαρμόστε 1  σταγόνα,  σε ορισμένα σημεία βελονισμού, το πρωί και το βράδυ. (Να έχετε υπόψη ότι μπορεί να προκληθεί μικρός ερεθισμός στα σημεία εφαρμογής εάν η επιδερμίδα σας είναι ευαίσθητη. Μην ανησυχήσετε επειδή σε αυτήν την περίπτωση με την τοπική εφαρμογή λίγου φυτικού ελαίου μετά την θεραπεία το δέρμα σας θα επιστρέψει στην κανονικότητά του ).

               Τρόποι εφαρμογής:

  1. Σημείο καρπού: βάλτε 1 σταγόνα συνέργειας στον τένοντα στο εσωτερικό του καρπού και κάντε μασάζ με τρία δάχτυλα. Είναι μια πόρτα-κλειδί ανάμεσα στο εξωτερικό και το εσωτερικό του οργανισμού μας.
  2. Σημείο στήθους: το δεύτερο σημείο βρίσκεται στο κέντρο του στήθους, είναι η πόρτα στην καρδιά για την επίλυση συναισθηματικών προβλημάτων και της ηρεμίας από του άγχους και της ανησυχίας. Αυτό το σημείο προάγει επίσης την αναπνοή και την κυκλοφορία.

Άλλοι τρόποι χρήσης:
Προσθέστε λίγο φυτικό λάδι στη συνέργεια για να αυξήσετε την ποσότητα χρήσης  χωρίς κίνδυνο ερεθισμού της επιδερμίδας.
Εφαρμόστε  στο εσωτερικό των καρπών ή στους κροτάφους σας κάνοντας μασάζ, συνδυαστικά με κοιλιακή αναπνοή. Είναι πολύ σημαντικός ο ρόλος της κοιλιακής αναπνοής στην θεραπεία.
Αν βιώνετε ισχυρές κρίσεις άγχους, προτείνω να χρησιμοποιείτε στικ εισπνοής, για να αναπνέετε από αυτό όταν παραστεί ανάγκη.
Επαναλαμβάνω χωρίς να θέλω να γίνω κουραστική, την σημασία συνδυασμού  της χρήσης των αιθέριων ελαίων με παράλληλη εξάσκηση στην  αναπνοή.

Ελένη Κεφαλωνίτου

ΑΠΟΤΟΞΙΝΩΣΗ – DETOX

Δημοσιεύθηκε την

Ωρα για Detox

Μόλις που προλάβαμε να νοιώσουμε λίγο κρύο, η Άνοιξη στέλνει τις πρώτες τις ανάσες με τις ηλιόλουστες ημέρες και τα αρώματα των λουλουδιών να εισχωρούν ευχάριστα στα ρουθούνια μας. Βέβαια, κρατώ μικρό καλάθι…ο Μάρτης έχει το όνομα του παλουκοκάφτη οπότε…ελπίζω να μην ξεγελάστηκε το φυτικό βασίλειο.

Πέρα από όλα αυτά όμως, ο ερχομός της Άνοιξης φέρνει μαζί του και μία σημαντική ανάγκη για κάθε άνθρωπο. Αυτήν της αποτοξίνωσης.

Είτε επειδή κάποιος έχει αλλεργική προδιάθεση, είτε επειδή κάποιος άλλος το έριξε έξω με τις παρέες στο τζάκι τον χειμώνα, με κρασάκια και μεζεδάκια, είτε επειδή βλέπουμε μερικά κιλάκια να έχουν κάνει την εμφάνισή τους στις καμπύλες μας και στην κοιλίτσα μας…, η Άνοιξη προσφέρεται για τον καθαρισμό του οργανισμού μας από τις τοξίνες .

Αρκεί ο κάθε ένας από εμάς να διαλέξει τον τρόπο που θα αποτοξινωθεί.

Αυτό βέβαια δεν μπορεί να γίνει τυχαία. Εξαρτάται από πολλούς παράγοντες: το ημερήσιο πρόγραμμά μας, τι δουλειά κάνουμε, αν αθλούμαστε ή είμαστε αθλητές του καναπέ, τι τρώμε, αν λαμβάνουμε φαρμακευτική αγωγή, αν μας ταλαιπωρεί κάποιο αυτοάνοσο…

Η πρώτη λοιπόν ερώτηση που θα πρέπει να θέσουμε στον εαυτό μας ή να απαντήσουμε στον επαγγελματία Υγείας τον οποίο θα εμπιστευτούμε για να μας συμβουλέψει, είναι: «Ποιος  ή ποια είμαι;»

Από την πλευρά της Αρωματοθεραπείας,  το αρωματικό μας φαρμακείο έχει πάντα την δύναμη να θωρακίσει τον κάθε οργανισμό με όσα χρειάζεται, προκειμένου να μπορέσει να αμυνθεί και να ανταπεξέλθει σε πιθανές επιθέσεις,  αλλεργικές και μη.

Σας σημειώνω παρακάτω έναν πίνακα μπούσουλα με επιλεγμένα αιθέρια έλαια και τις ικανότητές τους:

 

  • Διεγερτικά του ήπατος:
  • Αιθέριο έλαιο Λεμονιού
  • Αιθέριο έλαιο Γκρέιπφρουτ
  • Αιθέριο έλαιο Θυμαριού (ct thujanol)

 

  • Χολινεργική και χολαγωγός δράση (διεγείρουν την έκκριση της χολής από το συκώτι και διευκολύνουν την εκκένωση της χολής προς το έντερο).
  • Αιθέριο έλαιο Δυόσμο
  • Αιθέριο έλαιο Carvi (Carum carvi / + τα παραπάνω βοηθά την χώνεψη, προάγει την αποβολή των αερίων και ανακουφίζει από τους εντερικούς σπασμούς)
  • Αιθέριο έλαιο Δενδρολίβανο (ct verbénone / το must για την προστασία και όχι μόνο του συκωτιού).

 

  • Δεγερτική και αναπλαστική δράση του ήπατος
  • Αιθέριο έλιαο Καρότο
  • Αποστραγγιστική και αποσυμφορητική δράση
  • Αιθέριο έλαιο Λέντον Γροιλανδίας.
  • Αιθέριο έλαιο Ελίχρυσο (immortelle)

 

  • Ηπατονεφρική παροχέτευση και αποσυμφορητική δράση
  • Αιθέριο έλαιο Λεβίστικο
  • Αιθέριο έλαιο Σέλινο
  • Αιθέριο έλαιο Άρκευθου

Θέλω να τονίσω, ότι σε καμία περίπτωση λαμβάνοντας υπόψη τις παραπάνω ιδιότητες των αιθέριων ελαίων δεν πρέπει να αρχίσει κάποιος να τα χρησιμοποιήσει πριν ρωτήσει όπως ανέφερα παραπάνω κάποιον Αρωματοθεραπευτή ή επαγγελματία Υγείας με γνώσεις Αρωματοθεραπείας, προκειμένου αυτός να αποφασίσει  ποιό ή ποιά χρειάζονται στην περίπτωσή του, σε ποιες ποσότητες και με ποιόν τρόπο θα τα χρησιμοποιήσει.

Θα επαναλάβω χωρίς να θέλω να κουράσω, ότι σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να θεωρήσουμε ότι τα αιθέρια έλαια επειδή είναι φυσικά προϊόντα, είναι ακίνδυνα.

Για να πείσω ακόμη και τον πιο δύσπιστο για την ανάγκη υπεύθυνης συμβουλευτικής υποστήριξης θα σας πω ότι για τα αιθέρια έλαια τα οποία αναφέρονται και για το κάθε ένα ξεχωριστά, υπάρχουν αντενδείξεις χρήσης για μητέρες σε περίοδο εγκυμοσύνης και θηλασμού, παιδιά, άτομα που λαμβάνουν αντιπηκτική θεραπεία, άτομα με νεφρική ανεπάρκεια, άτομα τα οποία έρχονται σε επαφή με τις ακτίνες του ήλιου.

Συμπέρασμα: Όποιος ενδιαφέρεται να αποτοξινώσει τον οργανισμό του υπεύθυνα και με ασφάλεια θα πρέπει να συνεργαστεί με υπεύθυνο Αρωματοθεραπευτή ή επαγγελματία Υγείας με ανάλογες γνώσεις.

Και δεν ξεχνάμε ότι οι δράσεις που αναφέρω παραπάνω υφίστανται σε ιατρικής κατηγορίας αιθέρια έλαια (με χημειοτυπική ανάλυση).

 

Ελένη Κεφαλωνίτου

Το αιθέριο έλαιο του μήνα: Μύρο & Λιβάνι

Δημοσιεύθηκε την

Μύρο: Λατινική ονομασία: Commiphora myrrha (Nees) Engl. Μέρος που αποστάζεται: κόμμι (ρητίνη)

Για να ληφθεί το αιθέριο έλαιο Μύρου, είναι απαραίτητο να αποσταχθεί ο χυμός του δέντρου που έχει προηγουμένως συγκομιστεί και αποξηρανθεί: Τα όμορφα «δάκρυα του μύρου». Μετά από μερικές εγκοπές στον κορμό, το δέντρο «κλαίει» και μας προσφέρει το χυμό του που σε επαφή με τον αέρα παίρνει ένα χρώμα καφέ-πορτοκαλί.

Χρησιμοποιείται ευρέως στην αρωματοποιία για την πικάντικη και ξυλώδη μυρωδιά του που θυμίζει θυμίαμα, όμως οι ιδιότητές του δεν σταματούν εδώ.

Αν ψάχνετε για έναν φυσικό τρόπο αντιμετώπισης των προβλημάτων του στόματος, των αρθρώσεων ή του στομάχου σας, …αν θέλετε να ηρεμήσετε την σεξουαλική σας διάθεση, ή να διώξετε τις φοβίες που συνειδητά και υποσυνείδητα σας τυραννούν,  το αιθέριο έλαιο του Μύρου είναι για εσάς.

Η υψηλή συγκέντρωση σε σεσκιτερπένια (φουρανοευδέσμα-1,3-διένιο, κουρζερένιο και λιντεστρένιο  του δίνουν τις παρακάτω  κύριες ιδιότητες:

Αναλγητικές +++: furanoeudesma 1,3 diene, curzérene και furanodiene : έχουν ισχυρή τοπική αναισθητική δράση χάρη στη δράση τους στους υποδοχείς οπιούχων, νευροδιαβιβαστές που ρυθμίζουν την απόκριση στον πόνο.

Αντιφλεγμονώδεις +++ : (λινδεστρένιο, β-ελεμένιο): ανακουφίζουν από φλεγμονώδεις παθολογίες χάρη στην παρουσία σεσκιτερπενίων.

Αντιιικές, αντι-μολυσματικές +++:  βοηθούν στην καταπολέμηση των λοιμώξεων χάρη στις βακτηριοκτόνες και ιοκτόνες ιδιότητές, ευρέως φάσματος.

Επουλωτικές +++: Το αιθέριο έλαιο μύρου διεγείρει τη διαδικασία επούλωσης για να περιορίσει τις παθήσεις του δέρματος και να καταπραΰνει τις μικρές πληγές.

Αναφροδισιακό, θυρεοτροποποιητικό ++:  ηρεμεί τον υπερθυρεοειδισμό ρυθμίζοντας τον θυρεοειδή αδένα και αναστέλλει τις σεξουαλικές επιθυμίες χάρη στις ηρεμιστικές του ιδιότητες.

Προφυλάξεις κατά τη χρήση! Το αιθέριο έλαιο Μύρου δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί από  γυναίκες σε εγκυμοσύνη κάτω των 3 μηνών, θηλάζουσες μητέρες, και παιδιά κάτω των 6 ετών. Προτεινόμενη χρήση είναι μέσω του δέρματο και κατά προτίμηση αραιωμένο  100% σε φυτικό έλαιο. Η λήψη από το στόμα συστήνεται μόνο για θεραπευτικές χρήσεις και πάντα με την σύμφωνη γνώμη του γιατρού ή του αρωματοθεραπευτή σας.

Σε περίπτωση που θέλετε να χρησιμοποιήσετε το ΑΕ του Μύρου σε ατμοσφαιρική διάχυση, θα πρέπει να το αραιώσετε σε άλλα αιθέρια έλαια το πολύ 5-10%.

Αντενδείξεις

΄Ατομα με άσθμα και επιληψία μπορούν να το χρησιμοποιήσουν μόνο με ιατρική συμβουλή.

 

Λιβάνι  Λατινική ονομασία : Boswellia carterii. Μέρος που αποστάζεται: ρητίνη

Το λιβάνι, αναπτύσσεται στα άνυδρα εδάφη της Σομαλίας. Παρασκευάζεται από το κόμμι-ρητίνη που ρέει όταν ο κορμός των δέντρωνι Boswellia είναι χαραγμένος. Η ρητίνη αποστάζεται και έτσι παραλαμβάνουμε  το αιθέριο έλαιο του Λιβανιού το οποίο χρησιμοποιείται  ευρέως στην αρωματοποιία για τη στερέωση των αρωμάτων. Συνδυασμένο με άλλα αιθέρια έλαια σε διάχυση, επιτρέπει να αποφεύγουμε τις ενοχλήσεις που σχετίζονται με τον καπνό που δημιουργείται από την καύση ραβδιών θυμιάματος και να δημιουργήσουμε ατμόσφαιρα που ευνοεί τον  διαλογισμό, την  χαλάρωση και την εργασία με τον εαυτό μας…

Η υψηλή συγκέντρωσή του σε άλφα-πινένιο, λιμονένιο, σαβινένιο και μυρσένιο, του δίνουν τις ακόλουθες κύριες ιδιότητες:

Αντικαταθλιπτικές +++:   βοηθά στην καταπολέμηση των συμπτωμάτων της κατάθλιψης.

Αντιμολυσματικές ++:  περιέχει μονοτερπένια που εμποδίζουν την ανάπτυξη μυκήτων και βακτηρίων Gram+ και Gram-.

Αντιφλεγμονώδεις ++:  (καρβίδια σεσκιτερπενίου): τα καρβίδια σεσκιτερπενίου, που υπάρχουν σε μικρές ποσότητες στο αιθέριο έλαιο λιβανιού, βοηθούν στη θεραπεία της φλεγμονής, το αποτέλεσμα της ανοσολογικής απόκρισης του οργανισμού σε μια επίθεση που έχει υποστεί.

Επουλωτικές ++:  (α-πινένιο): το άλφα πινένιο  αναγεννά τον δερματικό ιστό, περιορίζοντας τη μόλυνση της περιοχής από βακτήρια και αναστέλλει τη φλεγμονή για να προωθήσει τη διαδικασία επούλωσης. Διεγείρει τα κερατινοκύτταρα, κύτταρα της επιδερμίδας που παράγουν κερατίνη, μια πρωτεΐνη που εξασφαλίζει τη στεγανότητα και την προστασία του δέρματος.

Χαλαρωτικές ++:  έχει σπασμολυτική, αγχολυτική δράση και διευκολύνει τον ύπνο.

Αποχρεμπτικές, αντικαταρροϊκές ++ (α-πινένιο): το άλφα πινένιο  αραιώνει τη βλέννα και προωθεί την αποβολή της, απελευθερώνοντας έτσι τους αεραγωγούς.

Ανοσοδιεγερτικές ++:  αυξάνει τη φυσική άμυνα του οργανισμού και έτσι τον καθιστά λιγότερο ευάλωτο στις λοιμώξεις.

Προφυλάξεις κατά την χρήση: Χρησιμοποιείται κυρίως από την αναπνευστική οδό, ακόμη και αν επιτρέπονται άλλοι τρόποι χορήγησης. Προορίζεται για χρήση από ενήλικες και εφήβους και δεν πρέπει να χρησιμοποιείται από έγκυες γυναίκες. Τα άτομα με άσθμα και επιληψία θα πρέπει να αναζητήσουν ιατρική συμβουλή πριν χρησιμοποιήσουν.

Σε δερματική εφαρμογή καλό είναι να αραιώνεται έως 20% σε φυτικό έλαιο πριν από οποιαδήποτε εφαρμογή.(20% αιθέριο έλαιο με 80% φυτικό έλαιο).

Δεν συστήνεται για λήψη από το στόμα διότι μπορεί να παρουσιάσει πιθανή νεφροτοξικότητα, σε υψηλές δόσεις και για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Δεν πρέπει να χρησιμοποιείται για διάχυση στην ατμόσφαιρα, όταν υπάρχουν στον χώρο έγκυες γυναίκες και μωρά.

Εννοείται (όπως πάντα),  ότι τα παραπάνω είναι εγγυημένα μόνο με την χρήση 100% καθαρών αιθέριων ελαίων με χημειότυπο.

Σε κάθε περίπτωση, για να ελέγξετε πιθανή αλλεργική προδιάθεση σε περίπτωση που δεν έχετε ξαναχρησιμοποιήσει κάποιο αιθέριο έλαιο, μπορείτε να βάλετε 1-2 στγ. στο εσωτερικό του αγκώνα σας, να εφαρμόσετε επάνω ένα τσιρότο και να αφήσετε 2-3 ώρες.

Εάν δεν υπάρξει ερεθισμός στο σημείο, μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε. Προσοχή στην περίπτωση που το αιθέριο έλαιο απαιτεί αραίωση πριν την δερματική εφαρμογή του. Τότε μην αμελήσετε να αραιώσετε με φυτικό έλαιο, πριν το εφαρμόσετε στο εσωτερικό του αγκώνα σας.

PUBLICATION : Su, S., Hua, Y., Wang, Y., Gu, W., Zhou, W., Duan, J., . . . Tang, Y. (2012). Evaluation of the anti-inflammatory and analgesic properties of individual and combined extracts from Commiphora myrrha, and Boswellia carterii. Journal of Ethnopharmacology, 139(2), 649–656. https://doi.org/10.1016/j.jep.2011.12.013

PUBLICATION : De Rapper, S., Van Vuuren, S., Kamatou, G., Viljoen, A., & Dagne, E. (2012). The additive and synergistic antimicrobial effects of select frankincense and myrrh oils – a combination from the pharaonic pharmacopoeia. Letters in Applied Microbiology, 54(4), 352–358. https://doi.org/10.1111/j.1472-765x.2012.03216.x

PUBLICATION : Germano, A., Occhipinti, A., Barbero, F., & Maffei, M. E. (2017). A Pilot Study on Bioactive Constituents and Analgesic Effects of MyrLiq®, a Commiphora myrrha Extract with a High Furanodiene Content. BioMed Research International, 2017, 1–11. https://doi.org/10.1155/2017/3804356

PUBLICATION : Al-Yasiry, A. R. M., & Kiczorowska, B. (2016). Frankincense-therapeutic properties. Advances in Hygiene & Experimental Medicine/Postepy Higieny i Medycyny Doswiadczalnej, 70.

PUBLICATION : Banno, N., Akihisa, T., Yasukawa, K., Tokuda, H., Tabata, K., Nakamura, Y., . . . Suzuki, T. (2006). Anti-inflammatory activities of the triterpene acids from the resin of Boswellia carteri. Journal of Ethnopharmacology, 107(2), 249–253. https://doi.org/10.1016/j.jep.2006.03.006

PUBLICATION : Chevrier, M. R., Ryan, A. E., Lee, D. Y., Zhongze, M., Wu-Yan, Z., & Via, C. S. (2005). Boswellia carterii Extract Inhibits TH1 Cytokines and Promotes TH2 Cytokines In Vitro. Clinical and Vaccine Immunology, 12(5), 575–580. https://doi.org/10.1128/cdli.12.5.575-580.2005

PUBLICATION : Marongiu, B., Piras, A., Porcedda, S., & Scorciapino, A. (2005). Chemical Composition of the Essential Oil and Supercritical CO2Extract of Commiphora myrrha(Nees) Engl. and of Acorus calamus L.. Journal of Agricultural and Food Chemistry, 53(20), 7939–7943. https://doi.org/10.1021/jf051100x

PUBLICATION : Shen, T., Li, G., Wang, X., & Lou, H. (2012). The genus Commiphora : A review of its traditional uses, phytochemistry and pharmacology. Journal of Ethnopharmacology, 142(2), 319–330. https://doi.org/10.1016/j.jep.2012.05.025

OUVRAGE : Baudoux, D. (2017). Aromathérapie. Dunod.