Η δύναμη των αιθέριων ελαίων στην υπηρεσία της Υγείας μας (1)

Δημοσιεύθηκε την

                                                                         ΑΝΗΣΥΧΙΑ – ΑΓΧΟΣ – ΑΓΩΝΙΑ – ΠΑΝΙΚΟΣ

Όλοι μπορούμε να νιώσουμε άγχος, αυτόν τον φόβο για τον οποίο δεν ξέρουμε από πού προέρχεται και που μερικές φορές μεταμορφώνεται σε αγωνία, χωρίς να ξέρουμε γιατί.
Μία  ανησυχία, προκύπτει από την αίσθηση ενός επικείμενου κινδύνου και μπορεί να εξελιχθεί σε πανικό. Νιώθουμε τότε, μια επιτάχυνση του καρδιακού ρυθμού, η αναπνοή μας επιταχύνεται και η κούραση μας κυριεύει.
Σε αυτές τις περιπτώσεις, τα αιθέρια έλαια μπορούν πραγματικά να μας βοηθήσουν και μόνο αναπνέοντάς τα.  Αναφέρομαι στην οσφρητική θεραπεία.
Θα σας μεταφέρω σήμερα μέρος των γνώσεών μου για τα αιθέρια έλαια τα οποία έχουν την δύναμη να βοηθήσουν στις περιπτώσεις άγχους.

Άγχος, Αγωνία: πώς να τα διαχειριστούμε;

Το άγχος είναι ένα συναίσθημα που δημιουργείται από την προσμονή ενός διάχυτου κινδύνου. Κάποιες φορές δεν αντιλαμβανόμαστε τι φοβόμαστε, πάραυτα, το αίσθημα του φόβου είναι  παρόν.
Είναι όπως όταν είμαστε στο σκοτάδι. Είναι δύσκολο να αντιμετωπίσουμε το άγχος  που μας κυριεύει και αυτό δημιουργεί ένα συναίσθημα ανικανότητας.
Σε αρχικά στάδια το άγχος είναι απόλυτα διαχειρίσιμο. Αν όμως η ενόχληση επιδεινωθεί, δημιουργείται μία γενικευμένη αγχώδης κατάσταση η οποία φέρνει με την σειρά της κατάθλιψη, φοβίες, ιδεοληπτικές διαταραχές, ή μετατραυματικά σύνδρομα. Είναι επίσης πιθανό, να εμφανίζονται κρίσεις άγχους / αγωνίας ανά πάσα στιγμή, ακόμη και κατά την διάρκεια του ύπνου.  Και έτσι η κατάσταση διαιωνίζεται!
Μία αγχώδης κατάσταση που δεν αντιμετωπίζεται και την οποία δεν καταφέρνουμε να ηρεμήσουμε, φέρνει κρίσης αγωνίας. Επαναλαμβανόμενες κρίσεις αγωνίας, οδηγούν σε σημαντικές σωματικές εκδηλώσεις οι οποίες δεν κάνουν τίποτε άλλο παρά να αυξάνουν τον φόβο ύπαρξης  νέων κρίσεων.
Τις περισσότερες φορές, αυτά τα συναισθήματα συνδέονται με συμπεριφορές άρνησης της ύπαρξής τους.
Όμως σωστότερο θα ήταν να δεχτούμε αυτά  τα συναισθήματα, διότι μόνο έτσι θα μπορέσουμε να προχωρήσουμε. Δεν χρειάζεται να πολεμάμε ενάντια σε αυτά, αλλά  να τα αναγνωρίσουμε και να τα αποδεχτούμε.

 4 αιθέρια έλαια για την αντιμετώπιση  του άγχους και της αγωνίας.

Συνδράμουν στην αντιμετώπιση αρκετών συμπτωμάτων όπως η ταχυκαρδία, πονόκοιλος, αδυναμία…

Λεβάντα (lavandula angustifolia) Ισορροπία πνεύματος

Η συγκεκριμένη ποικιλία Λεβάντας και μόνο αυτή, δρα στην ψυχοσυναισθηματική πλευρά. (Καμία άλλη ποικιλία όπως lavnadula latifolia, stoechade, lavandin…δεν έχουν τέτοια δράση).
Σημειώστε επίσης ότι όσο πιο ψηλό είναι το υψόμετρο που φύεται η Λεβάντα  από την οποία προέρχεται το αιθέριο έλαιο, τόσο πιο λεπτή δραστηριότητα έχει αυτό στον ψυχισμό του ατόμου.
Έχει ιδιότητες που εξισορροπούν το παρασυμπαθητικό νευρικό σύστημα. Έχει επίσης δράση χαλαρωτική, καταπραϋντική, αγχολυτική, αντικαταθλιπτική, ακόμη και ηρεμιστική και παρουσιάζει αντιφλεγμονώδη και αντισπασμωδικά αποτελέσματα. Σε γενικές γραμμές, θα απαλύνει τον συναισθηματικό μας πόνο.
Εφαρμόστε μερικές σταγόνες στο ηλιακό πλέγμα για να ξεμπλοκάρετε τον θώρακά σας. Είναι το σημείο που εμποδίζει και μπλοκάρει την αναπνοή κατά τις κρίσεις άγχους.
Όταν υπάρχει κρίση πανικού ή λίγο άγχος, αρχίζουμε να λαχανιάζουμε με το πάνω μέρος του σώματος. Κάποιοι άνθρωποι μάλιστα ,αρχίζουν να αναπνέουν με τις κλείδες σημάδι εξαιρετικά ισχυρό σωματικού άγχους.
Σε αυτήν την περίπτωση, αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να μειώσουμε την αναπνευστική ένταση με την κοιλιά. Εφαρμόζοντας αιθέριο έλαιο λεβάντας angustifolia  στο ηλιακό πλέγμα, το διάφραγμα θα επιτρέψει αυτό το κατέβασμα.
Η λεβάντα έχει και δράση στο κεφάλι: αερίζει το μυαλό, διώχνει ανησυχίες , και φέρνει γαλήνη, ειρήνη και άνοιγμα σε πράγματα μεγαλύτερα.
Μπορούμε να την συγκρίνουμε με μία μητέρα που μας παίρνει στην αγκαλιά της, μας προστατεύει, μας κάνει να νοιώθουμε ασφάλεια και μας φέρνει χαρά.
Η λεβάντα είναι επομένως απαραίτητη: ξεκινά τη διαδικασία θεραπείας του άγχους και το άγχος είναι η αρχή του μονοπατιού.

Ευγενές (ή ρωμαϊκό) χαμομήλι (Chamaemelum nobile) για να μετριάσουμε την υπερευαισθησία

Η  Λεβάντα μπορεί να συνδυαστεί με αιθέριο έλαιο Ρωμαϊκού χαμομηλιού. Εναρμονίζει και μετριάζει την υπερβολική υπερευαισθησία στους ανήσυχους ανθρώπους με έντονες αντιδράσεις.
Ένα υπερευαίσθητο άτομο τείνει να παίρνει τα πάντα κατάκαρδα. Η συγκεκριμένη ποικιλία  χαμομηλιού μπορεί να βοηθήσει αυτόν τον τύπο ατόμου να προσαρμοστεί  και  να αποδεχτεί καταστάσεις και δυνατά συναισθήματα. Βοηθά στην καλύτερη αποδοχή της ζωής και επιτρέπει να αφήσει πίσω καταστάσεις του παρελθόντος.
Διευκολύνει την αποδοχή των φόβων και των συναισθηματικών καταστάσεων της καθημερινότητας. Κάνει τον πόνο πιο υποφερτό, αποδεκτό και άρα λιγότερο επικίνδυνο.

Ξαναβρείτε την ηρεμία με το αιθέριο έλαιο Néroli (Citrus aurantium).

Το αιθέριο έλαιο νερολί βοηθά στην καταπολέμηση του άγχους. Εξάγεται από το άνθος της Νεραντζιάς και έχει σταθεροποιητικές, υποστηρικτικές  και ηρεμιστικές ιδιότητες οι οποίες επηρεάζουν το παρασυμπαθητικό νευρικό σύστημα.
Μας επιτρέπει να ξεπερνάμε καταστάσεις οι οποίες θεωρούνται απελπιστικές.
Πρόκειται για ένα αιθέριο έλαιο το οποίο βοηθά να εκτιμήσουμε και να αποκαλύψουμε τον πραγματικό εαυτό μας . Μας βοηθά να σηκωθούμε στις δύσκολες καταστάσεις και να βρούμε το καλό που έρχεται μέσα από αυτές.

Κυπαρίσσι (Cupressus sempervirens) Ενέργεια ανθεκτικότητας, δύναμης και σταθερότητας.

Πρόκειται για  ένα ιερό φυτό, που έχει την εικόνα ενός χαλιού που συνδέει τη γη με τον ουρανό. Αντιπροσωπεύει την  γραμμή που σταθεροποιεί τα εύθραυστα νευρικά συστήματα, και δίνει την εικόνα μιας σταθερής σπονδυλικής στήλης.
Μας επιτρέπει να κινηθούμε προς τους στόχους και τα ιδανικά μας,  υποστηρίζει στην έκφραση του ποιοι είμαστε, στη λήψη των αποφάσεών μας, και μας βοηθά να δούμε πιο καθαρά και να καταπολεμήσουμε  την μελαγχολία.
Μέσα σε αυτό το δέντρο υπάρχει μια δύναμη αντίστασης.
Το αιθέριο έλαιό του είναι ιδανικό για να συνοδεύσει μια μεγάλη αλλαγή στην ζωή μας, που ίσως είναι και πηγή άγχους, όπως απόλυση, αλλαγή εργασίας, μετακόμιση κ.λπ.

Καταπραϋντική συνέργεια ενάντια στο άγχος

Προσοχή ! Η παρακάτω συνέργεια απευθύνεται για οσφρητική χρήση και μόνο!

Επίσης, σημειώνω την επιστημονική ονομασία κάθε αιθέριου ελαίου για να είναι σαφής η ποικιλία που πρέπει να χρησιμοποιηθεί. Τέλος, να θυμάστε πάντα ότι για να ισχύουν οι δράσεις που αναφέρω θα πρέπει να χρησιμοποιούνται ιατρικής κατηγορίας – χημειοτυπικά αιθέρια έλαια, ( αυτά για τα οποία έχουμε χημειοτυπική ανάλυση και γνωρίζουμε έτσι την ακριβή ποσοστιαία σύσταση των δραστικών αρωματικών ουσιών που περιέχουν).

   2  ml       Lavandula angustifolia
1,5  ml      Chamaemelum nobile          
0,5  ml     Citrus aurantium Néroli  (από άνθη Νεραντζιάς)
   1  ml      Cupressus sempervirens

Ιδανικά, εφαρμόστε 1  σταγόνα,  σε ορισμένα σημεία βελονισμού, το πρωί και το βράδυ. (Να έχετε υπόψη ότι μπορεί να προκληθεί μικρός ερεθισμός στα σημεία εφαρμογής εάν η επιδερμίδα σας είναι ευαίσθητη. Μην ανησυχήσετε επειδή σε αυτήν την περίπτωση με την τοπική εφαρμογή λίγου φυτικού ελαίου μετά την θεραπεία το δέρμα σας θα επιστρέψει στην κανονικότητά του ).

               Τρόποι εφαρμογής:

  1. Σημείο καρπού: βάλτε 1 σταγόνα συνέργειας στον τένοντα στο εσωτερικό του καρπού και κάντε μασάζ με τρία δάχτυλα. Είναι μια πόρτα-κλειδί ανάμεσα στο εξωτερικό και το εσωτερικό του οργανισμού μας.
  2. Σημείο στήθους: το δεύτερο σημείο βρίσκεται στο κέντρο του στήθους, είναι η πόρτα στην καρδιά για την επίλυση συναισθηματικών προβλημάτων και της ηρεμίας από του άγχους και της ανησυχίας. Αυτό το σημείο προάγει επίσης την αναπνοή και την κυκλοφορία.

Άλλοι τρόποι χρήσης:
Προσθέστε λίγο φυτικό λάδι στη συνέργεια για να αυξήσετε την ποσότητα χρήσης  χωρίς κίνδυνο ερεθισμού της επιδερμίδας.
Εφαρμόστε  στο εσωτερικό των καρπών ή στους κροτάφους σας κάνοντας μασάζ, συνδυαστικά με κοιλιακή αναπνοή. Είναι πολύ σημαντικός ο ρόλος της κοιλιακής αναπνοής στην θεραπεία.
Αν βιώνετε ισχυρές κρίσεις άγχους, προτείνω να χρησιμοποιείτε στικ εισπνοής, για να αναπνέετε από αυτό όταν παραστεί ανάγκη.
Επαναλαμβάνω χωρίς να θέλω να γίνω κουραστική, την σημασία συνδυασμού  της χρήσης των αιθέριων ελαίων με παράλληλη εξάσκηση στην  αναπνοή.

Ελένη Κεφαλωνίτου