Ραβιντσάρα (Cinnamomum camphora CT 1,8 cinéole)

Δημοσιεύθηκε την

Ravintsara το απαραίτητο αιθέριο έλαιο για τους λάτρεις της αρωματοθεραπείας. Γνωστή για τις υπέροχες αντι-ιικές, ανοσοδιεγερτικές και αντι-μολυσματικές ιδιότητές της, βοηθά στην καταπολέμηση πολλών παθήσεων.

ΠΩΣ ΤΗΝ ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ;

Η Ravintsara ή η Καμφορά της Μαδαγασκάρης (Cinnamomum camphora CT 1,8 cineole) είναι μέρος της οικογένειας των Lauraceae.

Τόσο άγριο όσο και καλλιεργημένο, το θαμνώδες δέντρο έχει μέγεθος 5 έως 8 μέτρα και μπορεί να φτάσει τα 15 μέτρα. Εκτιμά τις υγρές και ηλιόλουστες περιοχές. Ευνοείται αε περιοχές με υψηλές βροχοπτώσεις, θερμοκρασίες άνω των 5 ° C και αμμώδες και στραγγιζόμενο έδαφος, επειδή οι ρίζες του δεν αντέχουν στο νερό.

Τα σκούρα οβάλ φύλλα του είναι πλατιά, επίμονα και γυαλιστερά στην πάνω πλευρά. Εκπέμπουν μια φρέσκια μυρωδιά που συνδέεται με την παρουσία 1,8 cineole. Το αιθέριο έλαιο Ravintsara λαμβάνεται με απόσταξη των φύλλων.

Η ανθοφορία πραγματοποιείται από Νοέμβριο έως Ιανουάριο, τα λουλούδια είναι πρασινωπά και έχουν 3 πέταλα. Ο καρπός αποτελείται από ένα μούρο χωρισμένο σε 6 τέταρτα το καθένα που περιέχει έναν σπόρο.

ΚΑΤΑΓΩΓΗ

Αγνωστο ακόμη στην δεκαετία του 1980, η Ravintsara εισάγεται από την Ασία στη Μαδαγασκάρη. Αρχικά, αυτό το είδος περιείχε μεγάλη συγκέντρωση καμφοράς, αλλά η χημική του σύνθεση εξελίχθηκε στο έδαφος της Μαδαγασκάρης. Κατά τη διάρκεια της εγκατάστασής του στα εδάφη της Μαδαγασκάρης, το φυτό μεταλλάσσεται και δεν περιέχει σχεδόν καμφορά. Από την άλλη πλευρά, εμπλουτίζεται με ένα άλλο μόριο: 1,8 cineole.

Χρησιμοποιείται στην παραδοσιακή ιατρική από παραδοσιακούς θεραπευτές, με πολύ μεγάλη αποτελεσματικότητα στη θεραπεία διαφόρων ασθενειών. Εξ’ ου και το όνομά του Ravintsara, που σημαίνει “καλό φύλλο για τα πάντα”. Στη Μαδαγασκάρη: Ravina = Φύλλο, Tsara = Καλό. Περιγράφεται ως θαυματουργό, ικανό να θεραπεύσει κάθε είδους ασθένειες και λοιμώξεις, ένα «δέντρο-φάρμακο». Οι Μαδαγασκάνοι το χρησιμοποιούν για να θεραπεύσουν μια πληθώρα παθήσεων και για να αρωματίσουν το χειροποίητο ρούμι.

Η ιδιαιτερότητα της Ravintsara έγκειται στο γεγονός ότι προσαρμόστηκε στα εδάφη της Μαδαγασκάρης και έγινε δέντρο καμφοράς χωρίς καμφορά. Σε υγρότοπους με χαμηλά επίπεδα, παρατηρούμε την ταχεία ανάπτυξή του. Από την άλλη πλευρά, στα υψίπεδα, η ανάπτυξή της είναι μάλλον επιβραδυνόμενη και η ποιότητά της είναι σαφώς ανώτερη. Πράγματι, ο άγχος της υγρασίας και του ψυχρότερου κλίματος, κάνει το δέντρο να παράγει περισσότερο αιθέριο έλαιο και έτσι να αυξάνει σε σύνθεση 1,8 κινεόλης(cineole) και την οσφρητική του ποιότητα.

ΣΕ ΤΙ ΧΡΗΣΙΜΕΥΕΙ;huile essentielle ravintsara

Η Ravintsara παρέχει ένα εξαιρετικό αιθέριο έλαιο για την καταπολέμηση των χειμερινών παθήσεων και άλλων ιών. Είναι εντυπωσιακό από όλες τις απόψεις: αποτελεσματικότητα, ασφάλεια, ανοχή. Χρησιμοποιείται για αναπνευστικές λοιμώξεις όπως ρινίτιδα, ρινοφαρυγγίτιδα, υγρό βήχα. Εξαιρετικό αντιικό, είναι επίσης χρήσιμος σύμμαχος για την πρόληψη της γρίπης και για την καταπολέμηση οποιασδήποτε μορφής ιογενούς λοίμωξης: έρπης, ηπατίτιδαΝευροτονωτικό, εξισορροπεί το νευρικό σύστημα. Κάθε άτομο μπορεί να αντιδράσει διαφορετικά με την χρήση του, κάποια θα αισθάνονται πιο ήρεμα και άλλα πιο δυναμικά. Βοηθά επίσης στην εξισορρόπηση του οργανισμού και στην αποκατάσταση της ηρεμίας του.

ΠΡΑΚΤΙΚΑ

Όπως είπαμε παραπάνω, αυτό το αιθέριο έλαιο είναι σύμμαχος επιλογής έναντι πολλών παθήσεων, όπως: κρυολογήματα, ρινίτιδα, ιγμορίτιδα, έρπητα ζωστήρα, έρπης κ.λπ. Ανάλογα με τη χρήση του, μπορεί να χρησιμοποιηθεί από του στόματος, από το δέρμα ή από την όσφρηση.

Διαβάστε παρακάτω μερικές συμβουλές για την χρήση της :

 ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ ΤΟ ΑΝΟΣΟΠΟΙΗΤΙΚΟ ΣΑΣ

 • 2 στγ. Αιθέριο έλαιο Ravintsaraστους καρπούς σας κάθε πρωί (5 ημέρες στις 7), ή 1 έως 2 πέρλες πριν το πρωινό, κάθε πρωί για όλη την επικίνδυνη περίοδο.

ΓΡΙΠΗ

 • Σε περίπτωση γρίπης ή ιού, 4 σταγόνες στο στήθος, 4 φορές την ημέρα για 7 ημέρες ή εάν προτιμάτε στη σπονδυλική στήλη. Για τα μικρά μας, κάντε μασάζ 1 σταγόνα αραιωμένη με 2 σταγόνες φυτικού βιολογικού ελαίου βερίκοκου στην καμάρα του ποδιού (5 ημέρες την εβδομάδα). Χάρη σε αυτήν την  εφαρμογή, όχι μόνο θα έχετε όλα τα οφέλη από την δερματική οδό   (μεταφορά απευθείας στο αίμα), αλλά επιπλέον και τα οφέλη στο αναπνευστικό και στην σφαίρα ΩΡΛ. Επιπλέον, αυτό που είναι ενδιαφέρον με την εφαρμογή στην καμάρα των ποδιών είναι ότι βρίσκονται σε άμεση επαφή με την πνευμονική οδό. Ως αποτέλεσμα, οι πνεύμονες θα επωφεληθούν άμεσα από τα οφέλη της 1,8 κινεόλης της Ραβιντσάρας.
 • Για το δέρμα: μπορείτε προληπτικά να αραιώσετε το αιθέριο έλαιο  Ravintsara σε ένα φυτικό λάδι της επιλογής σας.

ΜΥΤΗ ΠΟΥ ΤΡΕΧΕΙ

 • Αραιώστε 1 έως 2 σταγόνες αιθέριο έλαιο Ravintsara με φυτικό έλαιο και κάντε μασάζ στα ιγμόρια. Προσέξτε να μην βάλετε το αιθέριο έλαιο πολύ κοντά στα μάτια. Σε περίπτωση αιθέριου ελαίου στα μάτια, ξεπλύνετε αμέσως με φυτικό λάδι.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣΤΕ ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΠΡΕΫ ΓΙΑ ΥΓΙΕΙΝΗ ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΑ

 • Aναμείξτε:
 • 200 στγ. αιθέριο έλαιο Λεμόνι
 • 300 στγ. Αιθέριο έλαιο Ραβιντσάρα
 • 80 στγ.αιθέριο έλαιο Λεβάντας Γνήσιας
 • Το σύνολο σ’ ένα γυάλινο φιαλίδιο 30ml
 • Ψεκάστε αρκετές φορές την ημέρα εάν είναι απαραίτητο για να καθαρίσετε τον αέρα και να δώσετε ένα ευχάριστο άρωμα.

Άν δεν θέλετε να δημιουργήσετε μόνοι σας το απολυμαντικό σπρέι σας: Διαχύστε το αιθέριο έλαιο του χρησιμοποιώντας συσκευή ψυχρής διάχυσης αιθέριων ελαίων, με ρυθμό 10 έως 20 λεπτών, 3 φορές την ημέρα (αρκούν 10-15 σταγόνες αιθέριου ελαίου).

Η διάχυση μέσω μίας συσκευής διάχυσης ή μέσω ενός ψεκασμού θα καθαρίσει την ατμόσφαιρα. Αυτή η απλή χειρονομία βοηθά την ενίσχυση του ανοσοποιητικού και την αποφυγή κινδύνου μόλυνσης. Μπορείτε επίσης να συνδυάσετε τα αιθέρια έλαια Δασικής Πεύκης και Μαύρης Ερυθρελάτης στη συνέργειά σας.

Προφυλάξεις κατά τη χρήση:

 • Δεν συνιστάται κατά τους πρώτους 3 μήνες της εγκυμοσύνης και σε γυναίκες που θηλάζουν
 • Για παιδιά χρησιμοποιείται μόνο από το  δέρμα και από την ηλικία των 3 ετών (βλ. Δοσολογία)
 • Οι ασθματικοί και οι επιληπτικοί δεν πρέπει να χρησιμοποιούν αιθέρια έλαια με υπερβολικά ποσοστά σε 1,8 κινεόλη (1,8 cineole). Η Ravintsara πρέπει να χρησιμοποιείται με πλήρη γνώση αιτίας και συνεπειών.
 • Μια καλή εναλλακτική λύση για τα άτομα με άσθμα είναι το αιθέριο έλαιο Mandravasarotra. Είναι επίσης ένας θησαυρός της Μαδαγασκάρης αλλά προέρχεται από την άλλη πλευρά του νησιού!

Πριν από οποιαδήποτε χρήση να ζητάτε τις συμβουλές του ιατρού σας ή του αρωματοθεραπευτή σας.

Πηγές:

https://www.passeportsante.net/fr/Solutions/HuilesEssentielles/Fiche.aspx?doc=huile-essentielle-ravintsara

Επιμέλεια / Μετάφραση: Ελένη Κεφαλωνίτου