Όμορφο τρίχωμα με αιθέρια έλαια

Δημοσιεύθηκε την

Η πρόληψη είναι καλύτερη από τη θεραπεία: η λαϊκή παροιμία μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για τους τετράποδους φίλους μας. Χάρη στα αιθέρια έλαια της άψογης ποιότητας, είναι δυνατό να αποφευχθεί πλήθος δυσλειτουργίες της υγείας στο δέρμα, της πέψη ή ακόμη και όποια άλλη ανοσολογική αδυναμία, για παράδειγμα.

Αλλά πριν μπούμε σε λεπτομέρειες, ας επικεντρωθούμε στη σημασία της χρήσης αιθέριων ελαίων υψηλής ποιότητας. Είναι επιτακτική ανάγκη να εμπιστευόμαστε μόνο τα χημειοτυπικά αιθέρια έλαια (ποιότητα των αιθέριων ελαίων), δηλαδή που περιγράφονται από βοτανική άποψη (το πλήρες λατινικό τους όνομα πρέπει να εμφανίζεται στη συσκευασία) και το βιοχημικό (το αρωματικό μόριο που χαρακτηρίζει το αιθέριο έλαιο όταν υπάρχει σε διάφορες μορφές, που ονομάζονται “χημοτύποι”). Οι ενδείξεις προέλευσης, παρασκευής και λήξης των παρτίδων είναι επίσης υποχρεωτικές ενδείξεις που πρέπει να βρεθούν σε ένα μπουκάλι αιθέριου ελαίου ποιότητας. Ελλείψει αυτών των εγγυήσεων, απλά αγνοήστε τα …

Εδώ είναι ένα πολύ απλό παράδειγμα προληπτικής φροντίδας που μπορεί να μας βοηθήσει να διατηρήσουμε την όμορφη γούνα του σκύλου μας υγιή.

Τρεις απλές ενέργειες για να προστατεύσουμε και να διατηρήσουμε όλην την λαμπρότητα του:

Ετοιμάζουμε ένα μείγμα ίσων μερών αιθέρια έλαια από Τεϊόδεντρο (Tea-tree), Λεβάντα γνήσια, (Lavande Vraie), Ylang-Ylang και Kέδρο του Ατλαντικού.(Cèdre de l’Atlas).
Τακτικά, 1 φορά / εβδομάδα ή κάθε 2 εβδομάδες, τρίβουμε τα χέρια μας με αυτή τη συνέργεια και κάνουμε αρκετά ενεργητικό μασάζ στο τρίχωμα των μικρών μας φίλων. Αυτό το αρωματικό μείγμα τονώνει τα μαλλιά και το δέρμα έχοντας συγχρόνως καθαριστική δράση, η οποία προλαμβάνει την εμφάνιση δερματολογικών προβλημάτων ιδιαίτερα σε πολύ ευαίσθητα σκυλιά (λαμπραντόρ, χρυσό, chow-chow, …).
Η ποσότητα που εφαρμόζουμε εξαρτάται από την επιφάνεια του τριχώματος, αλλά μετράμε 15 έως 20 σταγόνες για ένα σκύλο των 20 κιλών.
Για να ολοκληρωθεί αυτή η βασική θεραπεία, είναι σημαντικό να παρέχουμε στο ζώο απαραίτητα λιπαρά οξέα που θα θρέψουν τα κύτταρα της επιδερμίδας και θα προωθήσουν τη δραστηριότητα των θυλακίων της τρίχας. Αυτά τα απαραίτητα λιπαρά οξέα απαντώνται σε φυτικά έλαια όπως το Νυχτολούλουδο, το Βόραγκο, το Άγριο Τριαντάφυλλο, το Φουντούκι, το Αργκάν και πολλά άλλα. Πρέπει λοιπόν να σκεφτούμε να ενσωματώσουμε 2 δύο από αυτά τα φυτικά έλαια (καλό είναι να επιλέξουμε οργανικά ή παρθένα έλαια) στη μερίδα τροφής των σκύλων και των γατών, με ένα κουταλάκι του γλυκού (2 ml) ανά ημέρα και για κάθε 10 kg.
Τέλος, τα προβλήματα του δέρματος και του τριχώματος συχνά προέρχονται από ένα τεμπέλικο συκώτι, γεμάτο τοξίνες. Επομένως, είναι απαραίτητο να το φροντίσουμε και να το αποτοξινώσουμε (αν θέλουμε), ενσωματώνοντας στην τροφή του αιθέρια έλαια όπως το Δεντρολίβανο βερμπενόνη, το Καρότο, το Σέλινο και η Μέντα η Πιπεράτη.

Σ’αυτήν την περίπτωση προετοιμάζουμε ένα ισοδύναμο μίγμα αυτών των 4 αιθέριων ελαίων και προσθέτουμε 2 σταγόνες του μείγματος ανά 10 kg στο φαγητό 2 φορές την ημέρα.

Εάν το σκυλί μας τρώει ξηρά τροφή, συνιστάται η αραίωση του αιθέριου ελαίου σε φυτικό έλαιο και η διασπορά του προκύπτοντος μείγματος στην ξηρή τροφή του.

____________
Σημαντικό!
Η λήψη αιθέριων ελαίων μπορεί να ληφθεί υπόψη μόνο στους σκύλους. Οι γάτες παρουσιάζουν υπερευαισθησία στα αιθέρια έλαια και δεν έχουν τα απαραίτητα ένζυμα για τον μεταβολισμό τους. Τα αιθέρια έλαια μπορούν να γίνουν γρήγορα τοξικά γι’αυτές και κατά συνέπεια αντενδείκνυται η εσωτερική τους χρήση σε γάτες.

Pascal Debauche
Μετάφραση : Ελένη Κεφαλωνίτου