Σταματήστε το κάπνισμα με την βοήθεια των αιθέριων ελαίων

Δημοσιεύθηκε την

Τσίχλες, δισκία, επιθέματα νικοτίνης … και εάν τα αιθέρια έλαια μπορούσαν να ολοκληρώσουν το κλασικό οπλοστάσιο θεραπειών αντικατάστασης του καπνού ως μέρος της διακοπής του καπνίσματος;
Πριν από μια δεκαετία, μια κλινική μελέτη έδειξε ότι η εισπνοή αιθέριου ελαίου μαύρου πιπεριού μπορεί να βοηθήσει τους καπνιστές να μειώσουν τα συμπτώματα που υφίστανται από την διακοπή του καπνίσματος.

ΣΤΑΜΑΤΗΣΤΕ ΤΗΝ ΚΑΠΝΙΣΜΑ ΔΡΩΝΤΑΣ ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΣΤΟΥΣ ΔΕΚΤΕΣ

Η θεραπεία αντικατάστασης του καπνού χρησιμοποιείται συνήθως για τη θεραπεία της εξάρτησης από τη νικοτίνη. Τις περισσότερες φορές, χρησιμοποιεί επιθέματα, τσίχλες, εισπνευστήρες ή δισκία.
Αυτή η θεραπευτική τεχνική είναι συχνά αποτελεσματική στη θεραπεία των συμπτωμάτων στέρησης και βοηθά με αυτόν τον τρόπο την διακοπή του καπνίσματος.
Είναι κοινώς γνωστό, ότι η νικοτίνη έχει άμεσες επιδράσεις στον εγκέφαλο δρώντας στους νικοτινικούς υποδοχείς των νευρώνων μέσω της ενεργοποίησης του οσφρητικού συστήματος και του ερεθισμού του αναπνευστικού συστήματος.
Μια θεραπευτική εναλλακτική λύση είναι η χορήγηση μιας ανταγωνιστικής ουσίας, η οποία αναστέλλει τους υποδοχείς-στόχους από την ουσία κατάχρησης χωρίς να τις ενεργοποιεί και επομένως αναστέλλει το ευφορικό αποτέλεσμα.

ΚΛΙΝΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ ΜΕ ΜΑΥΡΟ ΠΙΠΕΡΙ ΚΑΙ ΜΕΝΘΟΛΗ

Το αιθέριο έλαιο μαύρου πιπεριού, σχετικά εύκολο στη χρήση, γλυκό αλλά όμως ακόμη άγνωστο.

Στη μελέτη που δημοσιεύτηκε από τους Jed Ε. Rose και Frederique Μ. Behrn’s “Εισπνοή ατμού εκχυλίσματος μαύρου πιπεριού ” (που δημοσιεύτηκε στο Drug and Alcohol Dependence 34 (1994) 225-229), οι συγγραφείς – που ανήκουν σε Ερευνητικό Εργαστήριο Νικοτίνης, Ιατρικό Κέντρο VA και Τμήμα Ψυχιατρικής του Πανεπιστημίου Duke των Η.Π.Α., έχουν μελετήσει μια συσκευή αντικατάστασης τσιγάρων, δηλαδή ένα σωλήνα ριπής που βασίζεται σε αιθέριο έλαιο μαύρου πιπεριού (piper nigrum).

Το αιθέριο έλαιο μαύρου πιπεριού ήταν πιθανό να προκαλέσει ήπια ερεθιστικά αποτελέσματα στις αναπνευστικές οδούς και να καταστείλει την επιθυμία καπνίσματος.

Ο κύριος στόχος αυτής της μελέτης ήταν να αξιολογήσει τις επιδράσεις των συστατικών αυτού του πολύ λίγο χρησιμοποιημένου αιθέριου ελαίου στα υποκειμενικά συμπτώματα στέρησης κατά τη διάρκεια μιας σύντομης περιόδου αποχής από το κάπνισμα σε 48 άνδρες καπνιστές ηλικίας 19 και 56 ετών.
Όλα τα άτομα στη μελέτη κάπνιζαν 20 έως 50 τσιγάρα την ημέρα.

Πειραματισμός:

Η χρησιμοποιούμενη συσκευή (EZ Quit, Inc, Tarzana, CA) ήταν ένας κοίλος πλαστικός σωλήνας, σε μέγεθος τσιγάρου, με μία είσοδο αέρα στο ένα άκρο και ένα στόμιο στο άλλο άκρο.
Όλοι οι συμμετέχοντες έπρεπε να αποφύγουν το κάπνισμα για τουλάχιστον 8 ώρες πριν από την έναρξη του πειράματος. Η αποχή από το κάπνισμα επαληθεύτηκε με τη μέτρηση των επιπέδων μονοξειδίου του άνθρακα στον εκπνεόμενο αέρα.

Οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν τυχαία σε 3 ομάδες:
– Ομάδα πιπεριού: έλαβε ένα φύσημα μέσω της συσκευής από αιθέριο έλαιο του μαύρου πιπεριού,
– Ομάδα μέντας: : έλαβε ένα φύσημα μέσω της συσκευής άρωμα μέντας, δηλαδή μενθόλη,
– Ομάδα εικονικού φαρμάκου: χρησιμοποίησε μια συσκευή που περιείχε ένα κενό δοχείο.

Όλοι οι καπνιστές εισέπνευσαν από το στόμα ad libitum (μέχρι πλήρη ικανοποίηση) κατά τη διάρκεια μιας 3-ωρης συνεδρίας.

Στο τέλος της κάθε ώρας, οι συμμετέχοντες συμπλήρωναν ένα ερωτηματολόγιο αξιολόγησης της εισπνοής (γεύση, ικανοποίηση, δύναμη των αισθήσεων σε διάφορες περιοχές του συστήματος καθώς και ομοιότητες των αισθήσεων του αναπνευστικού συστήματος σε σχέση με την δική τους μάρκα τσιγάρων, αίσθηση της νικοτίνης, – παρά το ότι δεν υπήρχε νικοτίνη σε καμία από τις 3 συσκευές).

Εκτός από την ποιοτική αξιολόγηση των εισπνοών, οι συμμετέχοντες έπρεπε να συμπληρώσουν ένα άλλο ερωτηματολόγιο για τα συμπτώματα που σχετίζονται με τις επιδράσεις της χορήγησης νικοτίνης (η επιθυμία να καπνίσουν ένα τσιγάρο, την αρνητική επίπτωση, τον ενθουσιασμό, την όρεξη, την αίσθηση έλλειψης για κάτι, σωματικό άγχος, γαστρεντερικά συμπτώματα, βήχας και πονόλαιμος).

Αποτελέσματα:

Fig. 1 Το μαύρο πιπέρι είναι σαφώς η στρατηγική που κερδίζει σε αυτή την πτυχή.

Τα αποτελέσματα της μελέτης ήταν αρκετά εκπληκτικά:

1) Η ανάγκη για κάπνισμα ενός τσιγάρου μειώθηκε στο τέλος της συνεδρίας των 3 ωρών πολύ περισσότερο για την ομάδα πιπεριού από ό, τι για τις ομάδες μέντας και εικονικού φαρμάκου (εικ. 1).
2) Σημαντική μείωση της επιθυμίας για κάπνισμα για την ομάδα πιπεριών σε σύγκριση με άλλες ομάδες.


Fig.2 Το μαύρο πιπέρι είναι καλύτερο από το μέντα και μαζί το κάνουν καλύτερα από το εικονικό φάρμακο

3) Η αρνητική επίδραση μειώθηκε περισσότερο για την ομάδα πιπεριού από ό, τι για την ομάδα του εικονικού φαρμάκου. Ωστόσο, δεν υπάρχει μεγάλη διαφορά από την ομάδα της μέντας (βλ. Σχήμα 2).
4) Δεν υπάρχει σημαντική διαφορά για την υποκειμενική διέγερση στις 3 ομάδες.
5) Τα σωματικά συμπτώματα που σχετίζονται με το άγχος μειώθηκαν σημαντικά για την ομάδα πιπεριού, περισσότερο από ό, τι για τις ομάδες μέντας και του εικονικού φαρμάκου.
6) Όσον αφορά τη γεύση, το μαύρο πιπέρι εκτιμάται καλύτερα από το εικονικό φάρμακο και είναι συγκρίσιμο με την μέντα (Εικ. 3).


Fig. 3 Φαίνεται ότι το μαύρο πιπέρι έχει “καλή” γεύση

7) Η έντονη αίσθηση στο στήθος είναι σημαντικά ισχυρότερη για την ομάδα πιπεριών από ό, τι για τις άλλες ομάδες. Αντίθετα, δεν υπάρχουν σημαντικές διαφορές μεταξύ των 3 ομάδων για αισθήσεις στη γλώσσα, τη μύτη, το στόμα και το λαιμό ή την τραχεία.
8) Δεν υπάρχει επίδραση των εισπνοών μαύρου πιπεριού στην ισχύ του εκπνεόμενου όγκου κατά τη διάρκεια του δεύτερου δείκτη «FEV1» και πάνω στην μέση εκπνευστική ροή με 25% του υπόλοιπου όγκου να παραμένει «FEF25»
Συμπέρασμα:
Τα αποτελέσματα αυτής της μελέτης επιβεβαιώνουν ότι η εισπνοή του αιθέριου ελαίου πιπεριού από το στόμα συμπληρώνει εν μέρει τις αισθήσεις των αναπνευστικών οδών που βιώνουν το κάπνισμα και έτσι μειώνει την επιθυμία για κάπνισμα.
Το αιθέριο έλαιο πιπεριού δεν ήταν μόνο πιο αποτελεσματικό από το εικονικό φάρμακο της άγευστης συσκευής, αλλά επίσης μειώνει την επιθυμία για το κάπνισμα περισσότερο από ένα ενεργό εικονικό φάρμακο όπως η μέντα (μενθόλη).

Αναπνεύστε για να διώξετε την επιθυμία.

Είναι καλό να θυμάστε ότι εάν θέλετε να σταματήσετε να καπνίζετε, είναι σημαντικό να έχετε μια κατάλληλη θεραπευτική υπηρεσία όπως του φαρμακοποιού σας, ή ακόμα καλύτερα ενός ιατρού.
Ως μέρος του απογαλακτισμού, τίποτα σας εμποδίζει να αναπνέετε αιθέρια έλαια από το μπουκάλι σε κάθε ακαταμάχητη επιθυμία για κάπνισμα. Η εισπνοή που ασκείται κατ ‘αυτόν τον τρόπο είναι χωρίς αντενδείξεις. Μπορείτε να δοκιμάσετε με μέντα, ylang-ylang και φυσικά μαύρο πιπέρι.
Προσέξτε ωστόσο, να μην κάνετε κατάχρηση και να εισπνέετε ήρεμα, για παράδειγμα ασκώντας τρεις βαθιές αναπνοές σε κάθε επιθυμία για κάπνισμα, αλλά όχι περισσότερο.
Στο ίδιο πνεύμα, ο φαρμακοποιός σας μπορεί να σας προσφέρει έναν εισπνευστήρα (τύπος σωλήνα για αναπνοή) που φροντίζει να προετοιμάσει με ένα φυσίγγιο εμποτισμένο με αιθέριο έλαιο μαύρο πιπεριού ή μέντας. Αυτού του τύπου εισπνευστήρας χρησιμοποιείται στην συνέργεια Φυσικής άμυνας της σειράς Aromaforce, της εταιρείας Pranarôm
Σε κάθε περίπτωση, ενημερωθείτε πάντα από έναν επαγγελματία υγείας όλες τις παραμέτρους πριν ξεκινήσετε. Θα βρείτε έτσι την μέθοδο απεξάρτησης που σας ταιριάζει καλύτερα. Λάβετε υπόψη σας τα κίνητρα σας και πάρτε κουράγιο από τους αγαπημένους σας.
Αξίζει τον κόπο, διότι στο τέλος θα απολαύσετε την οσφρητική απόλαυση των αιθέριων ελαίων με ακόμα μεγαλύτερη συγκίνηση!

Επιμέλεια-Μετάφραση: Ελένη Κεφαλωνίτου

Références:
Stead, L. F., Perera, R., Bullen, C., Mant, D. et Lancaster, T. (2008). Nicotine replacement therapy for smoking cessation. Cochrane Database of Systematic Reviews. (1), CD000146.
Didier Jutras-Aswad, Julie Bruneau et Yasmin L. Hurd. Neurobiologie de la toxicomanie : avancées récentes et nouvelles stratégies d’intervention. Drogues, santé et société, vol. 8, n° 2, 2009, p. 27-73.
Albino J. Oliveira-Maia et al. Nicotine activates TRPM5-dependent and independent taste pathways ». January 2009 online Early Edition